Polska soldater kämpade i Narvik 1940

Utanför Narvik står minnesstenen, rest av tacksamma norrmän efter polska insatser i striden vid Narvik. Foto: Anna Ahlgren.

”Polskiej samodzielnej brygadzie strzelców podhalańskich która wraz z oddziałami norweskimi i alianckimi bohatersko walczyła w Narviku o wolność Norwegii i Polski w maju i czerwcu 1940 roku. 

Pomnik wzniesiony przez społeczeństwo norweskie jako wyraz wdzięczności”.

”Till minne av den polska självständiga podhale-brigaden som kämpat tappert tillsammans med norska och allierade styrkor i Narviksområdet i maj/juni 1940 för Norges och Polens frihet. 

Rest av norrmän i tacksamhet”.

Orden står på en minnessten strax utanför Narvik.

Åker man E10:an västerut från Kiruna kommer man efter cirka 17 mil till Narvik, en liten pittoresk stad vars utseende präglas av höga berg och den djupa fjorden. Dessa vackra och enastående vyer får även den mest inbitne stadsbo att häpna.

Att det för drygt sjuttioett år sedan stod ett slag här mellan de allierade och nazisterna finns det idag inga spår av. Malmhamnen, som var det primära målet och som förstördes rejält under striderna, är idag en välfungerande hamn som är isfri året runt. Just därför  strategiskt viktig, både då och idag.

Den 8 april 1940 minerade Storbritannien inloppet till Vestfjorden utanför Narvik för att hindra tysk trafik på norskt territorialvatten. Nazisternas syfte med att invadera Narvik var att säkra tillgången till den svenska järnmalmen från Kiruna. Malmen användes i den tyska vapenindustrin. Britterna var å sin sida också intresserade av att säkra sina behov av järnmalm.

Den 10 och 13 april hölls marina strider med förluster för båda sidor. Senare fortsatte en drygt två månader lång strid till lands, där bl.a. polacker deltog.  Den 9 maj 1940 kom fyra polska bataljoner som senare i juni formade den fria polska höglandsbrigaden under ledning av Zygmunt Bohusz-Szyszko. Polackerna deltog i markstrider kring Narvik och var, precis som tyskarna och britterna, dåligt rustade för snö och kyla. Den polska bergsbrigaden hade ingen egentlig erfarenhet av fjäll. De enda som hade ordentlig kännedom och som var ordentligt utrustade för fjällvärlden och dess klimat var förstås norrmännen.

Polackerna deltog slutligen i evakueringsinsatsen och bidrog med tre passagerarfartyg: M/S Sobieski, Batory och Chrobry. Den 14–15 maj sänktes Chrobry av tyska bombflygplan.

Anna Ahlgren.

Att Narvik idag är en trevlig nordlig stad som lockar turister från världens alla hörn är förståeligt. Sagolik natur, trevliga människor och har man tur kan man se valar ute i fjorden. Ett besök på Krigsmuseum i centrala Narvik lockar den historieintresserade och det är många som besökt detta museum, vilket tydligt syns i den flitigt ifyllda gästboken.

Museet tillhandahåller även information om föremålen på polska!

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Battles_of_Narvik