Polska spetsar på catwalken i Paris

Det förnämliga polska hantverket har blivit berömt i stora delar av världen. Vi har tidigare berättat om Cepelias historia och i förra numret fördjupade vi oss i polska glasbruk. Även det textila hantverket har vunnit internationell berömmelse – ett exempel är de spetsdukar som virkas i Koniaków i Beskiderna, längst ner i Polens sydvästra hörn. 
Henrik Oxelcrantz berättar. 

På catwalken – en brudklänning med spetsar från Koniaków.

De berömda virkade dukar som återfinns över hela världen kommer från den lilla bergsbyn Koniaków i Beskiderna där sydvästra Polen möter Tjeckien och Slovakien. Historien tog sin början för drygt 120 år sedan när Habsburgarna introducerade konsten att virka och brodera.  De så kallade hovdukarna gjorde succé vid hoven bl. a. i Österrike-Ungern. Mönstren utvidgades med tiden med partier som kallas för klockor. 

Koniaków ligger längst ner i södra Polen. Karta: Google.

Unikt för dukarna från Koniaków är att de virkas på fri hand utan mönster och den virkande kvinnans humör och känsla blir avgörande för hur den färdiga duken ser ut. Resultatet är sprunget ur hjärtat och alla dukar är unika. 

Maria Gwarek var känd i Koniaków för sina dukar. Hon var vän med Stanisław Hadyna som grundade dansgruppen ”Śląsk”. På resorna runt världen hade han ofta med sig dukar  från Koniaków som officiella gåvor till arrangörerna. Vid ett besök med dansgruppen i England blev mottagarna så förtjusta att de beställde en duk till drottning Elizabeth. 

Kvinnor i alla åldrar arbetar med de berömda spetsarna från Koniaków.

Den som skulle virka duken var Maria Gwarek som var känd för att kunna virka med mycket tunn tråd. Tyvärr avled hon och det blev i stället Marta Legerska som fick virka drottningens duk. Marta – idag 82 år – kallades till Kulturministeriet i Warszawa, där hon under tre dagar fick visa att hon klarade av att virka en fin duk med mycket tunn tråd till drottningen. Hennes alster ligger idag på ett bord på Buckingham Palace i London. 

Andra kända personer som har fått dukar från Koniaków var påven Jan Paweł II, den amerikanske  presidenten John F Kennedy och många av Polens egna presidenter. Kvinnorna har även virkat till biskopar i Polen och till kyrkor. Dukarna nådde världsrykte och användes i Christian Diors kollektioner i Paris. Bland kunderna kan nämnas världsartisterna Britney Spears och Beyoncé.

Världens största duk

Rekordduken – 5 meter i diameter.

För att diversifiera produktionen började man 2001 tillverka underkläder, bland annat stringtrosor. De kunde beskådas 2012 på utställningen Power of making på Victoria and Albert Museum i London. Många av kvinnorna var först negativa till att virka underkläder, men efterfrågan ökade och många är nu sysselsatta med det. De säljs bl. a. av kända Victoria Secret.

Lite för att flytta fokus från underkläderna till de mer traditionella dukarna fick Lucyna Ligocka-Kohut, numera samordnare för de olika projekten, idén att virka världens största duk. Hon fick bidrag från Kulturministeriet  och fem kvinnor engagerades: Marta Haratyk som ledde projektet tillsammans medUrszula Rybka, Mariola Legierska, Renata KrasowskasamtDanuta Krasowska. Fem månader senare kunde de visa upp en duk som mäter fem meter i diameter. Den består av över 8000 motiv i 20 rader, och det gick åt över 50 kilometer krämfärgad tråd. Det blev ett rekord som 2014 hamnade i Guiness rekordbok. Duken har bl. a. visats upp i Warszawa, Prag, Budapest och Bratislava. Den kan nu beskådas på Istebna kommuns kulturcentrum.

Även förr arbetade kvinnor i alla åldrar med de berömda spetsarna från Koniaków.

Mail från Paris

Dukarna från Koniaków är visserligen kända över hela världen, men det väckte ändå förvåning när det i september 2017 kom mail från den japanske designern Rei Kawakubos medarbetare Kazuki Hamamoto som representerar modehuset Comme des Garçons. De var intresserade att använda virkade detaljer i en kollektion. Man hade letat över hela världen och till slut fastnat för de polska dukarnas höga kvalitet. Beställningen var stor men Lucyna Ligocka-Kohut engagerade 40 kvinnor till arbetet, och i slutet av februari 2018 gick hela leveransen till Paris. På catwalken på Fashion Week 2018 hade Comme des Garçons som öppningsnummer en brudklänning tillverkad med spetsar från Koniaków. De förekom även i andra kreationer. Bilder skickades efteråt till den lilla bergsbyn i Beskiderna och det var först då man förstod hur stort detta var för kvinnorna i Koniaków. De kunde konstatera att en ny era nu hade påbörjats. Samarbetet har fortsatt efter denna succé. Förra året skulle man deltagit i den stora mässan ”EXPO” i Dubai, men den blev av förklarliga skäl inställd och skjuten på framtiden. Meningen är att man där ska visa upp klänningar.

El och telefon

Kvinnornas roll i byn har alltid varit stark tack vare att de kunde virka och hade en egen extrainkomst. Den tidigare nämnda Maria Gwarek startade 1948 med sin man den regionala gruppen ”Koniaków” och en butik som filial till Cepelia. Hon organiserade kvinnorna och åkte en gång i månaden till Katowice med en väska med dukar som vägde över 20 kilo. Hon skrev till ministeriet i Warszawa – hon ville få installerat elektricitet i sitt hem för att kvinnorna skulle kunna sitta där och virka på kvällarna. 

Elektricitet kopplades in 1951 och senare fick hon även telefon för att kunna hålla i sina kundkontakter. 

Lucyna Ligocka-Kohut, som har tagit över den rollen som samordnare, startade ett museum i april 2019. Hon är hjärnan bakom många idéer och tack vare henne blev virkningen i Koniaków klassad som immateriellt kulturarv i Polen den 1 juni 2017. Hon samarbetar med många institut och i TV-program där produkterna exponeras. Hon regisserade programmet ”How do they do it” om dukar till Discovery Channel. Framtiden ser således ljus ut för kvinnorna i byn och nya generationer lär sig hantverket för att föra traditionen vidare, så att de fortsatt kan spridas över världen.

Text: Henrik Oxelcrantz
Bilder: Lucyna Ligocka-Kohut
Källor: Teresa Szczepanek,
Lucyna Ligocka-Kohut