Polska utvecklare på frammarsch

många forsknings- och utbildningscentrum för nya företag som specialiserat sig på utveckling av mjukvara. Foto: poland-it.pl

I Polen finns många forsknings- och utbildningscentra för nya företag som specialiserat sig på utveckling av mjukvara. Foto: poland-it.pl

Polackerna satsar stort på informations- och kommunikationsteknologi.

Enligt ekonomerna har Polen gått in i den tredje utvecklingsfasen efter övergången till demokrati som inleddes 1989, och nu är det informationssamhället som gäller.

Med kampanjen Do IT with Poland vill man göra omvärlden uppmärksam på den höga utbildningsnivån och de polska utvecklarnas goda resultat, som inbringat en rad priser i prestigefyllda tävlingar över världen.

Polackerna har specialiserat sig på hemelektronik, programutveckling på begäran, elektroniska spel och mobila lösningar. 1996-2008 ökade den polska ICT-exporten med tjugoåtta procent. Per år.

2010 uppgick nettoinkomsten inom ICT-sektorn till 113,5 miljarder zloty (250 miljarder svenska kronor), en ökning med tjugosex procent sedan 2007. Intäkterna i sin tur ökade med fyrtioåtta procent. Utgifter för forskning och utveckling ökade med mer än det tredubbla och nådde 758,6 miljoner PLN.

Utvecklingen av informationssamhället är administrationsdepartementets viktigaste mål, och enligt premiärminister Donald Tusk ska Polen få ”digital fart” med hjälp av 2,5 miljarder zloty från EU:s budget.

Och här tar man hjälp av programmet Digital Polska (Digitala Polen). Polackerna använder sociala medier och E-förvaltningstjänster oftare än genomsnittseuropéerna. Under ett besök i Warszawa nyligen sade Mark Zuckerberg att Polen är det viktigaste landet i regionen för Facebook. Efter Indien är Polen dessutom det land där företaget rekryterar flest programmerare.

Varje år kommer femton tusen nyutbildade datavetare ut på den polska arbetsmarknaden, och polska studenter vinner regelbundet internationella och prestigefyllda programmeringstävlingar. Polen utsågs också till partnerland för CeBIT-mässan i Hannover i år. Polen deltar också i mässor som Futurcom i Rio de Janeiro, Mobile World Congress i Barcelona.

Jakub Smela
poland-it.pl

Läs mer om kampanjen >>