Polskt och spännande på Pride i Stockholm

Fyra framstående polska hbtq-personer gästar Pridefestivalen i Stockholm i augusti.

Först ut är konst- och kulturhistorikern Pawel Leszkowicz. Han talar om polsk/europeisk gaykonst och om sina utställningar som t ex Ars Homo Erotica på Nationalmuseum i Warszawa samt konstens roll för hbtq-rörelsen. 4 augusti, kl.12 -12.45 på Ekoteket, Kulturhuset.

Pawel Leszkowicz är fil dr, konsthistoriker och kulturhistoriker, curator och universitetslärare specialiserad på samtidskonst och visuell kultur samt studier av sexualitet och hbtq -frågor. Han har skrivit tre böcker och arrangerat flera stora utställningar.

Anna Laszuk, polsk journalist och hbtq-aktivist, berättar om bl a om den polska lesbiska och feministiska tidningen Furia!.

Anna Laszuk har arbetat på en kommersiell radiostation i elva år och är bland annat politisk kommentator där. Hon är också chefredaktör för Polens enda lesbiska och feministiska tidskrift, Furia. År 2006 gav hon ut intervjuboken ”Tjejer, kom ut ur garderoben”. 4 aug kl 12 på Ekoteket, Kulturhuset.

Michal Witkowski. Foto: Rafal Maslow.

Senare samma dag klockan 13:00 samtalar författaren Michal Witkowski med journalisten Roger Wilson. Witkowskis roman Lubiewo blev en internationell succé och räknas som en modern hbtq-klassiker. I år utkom hans nya roman Margot på svenska. Den utspelar sig bland långtradarchaffisar, moderna helgon, företagsamma präster, dokusåpadeltagare och andra färgstarka existenser i Centraleuropas trasgranna marknadsekonomi. Pride Sergel (Hörsalen), Kulturhuset. Fritt inträde.

Läs Gunnel Arbins anmälan av Witkowskis Margot >>

Nästa dag är det dags för Lukasz Palucki, en av dem som byggde upp hbtq-rörelsens elektroniska medier i Polen. Han har varit med och arrangerat flera Prideparader i Warszawa, bland annat i år.

Under rubriken Toleransens republik berättar Palucki om Polen under den svenske kungen Vladyslaw IV Vasa, världens mäktigaste bög näst efter Alexander den store.

Trodde du att prideparaderna uppstod på 1900-talet? Trodde du att homosexuella bröllop var en nyhet? Vet du varför Warszawa är Polens huvudstad och vad det har med Stockholm att göra? Vet du vilken som var den dyraste present som en bög någonsin har gett sin partner? Lukasz Palucki klargör allt med sitt multimedieföredrag den 5 aug kl 15 på Plattanscenen, Kulturhuset.

Polska institutet är medarrangör till alla evenemangen. (Polska institutet 26 juli 11)