Prästen Jacek Międlar och den kristna läran

Jacek Międlar som han framträder på twitter.

Jacek Międlar som han framträder på twitter.

Man har satt munkavle på mig, man har förbjudit mig att tala och lämna vittnesbörd. I ett dokument som jag skrev på för en månad sedan stod det jag blir suspenderad om jag utsätter min orden för obehagligheter. Jag kunde inte tillåta det. Jag vill bygga upp kyrkan underifrån. Det sa den unge prästen Jacek Międlar, som lämnat sin orden och belagts med förbud att uttala sig offentligt efter att i en predikan ha uttryckt rasistiska, antisemitiska och extremt nationalistiska åsikter.

Międlar var inbjuden till programmet Warto rozmawiać (Värt att tala om) i statliga TVP. Inledningsvis fick tittarna höra prästens vänner från nationalistiska ONR (National-Radikala Lägret) berätta om hur fantastisk han är och hur viktigt hans budskap är.

Międlar, som uppträdde i civila kläder, beklagade sig över hur illa behandlad han blivit av medier och sin egen kyrka. Han avstod från antisemitiska och främlingsfientliga utspel och gick i stället till frontalattack mot sina överordnade i den katolska kyrkan.

Han talade om den homosexuella lobbyn som regerar inom delar av den kyrkan, och innan programledaren hann stoppa prästen namngav han konkreta församlingar och personer.

Talmud* är en skrift full av hat, sade Międlar. Den slår mot den kristna civilisationen och bidrar till att vi förlorar vår kristna och nationella identitet. Vissa av kyrkans män ansluter sig till det tankesättet och deltar i firandet av den katolska kyrkans splittring. Man firar att katolicismen bryts ner!

Att tala sanning är inte att spotta ner, fortsatte den kontroversielle prästen, jag kan inte tiga när kyrkan styrs av en homosexuell lobby.

Międlar väcker starka känslor. Ultranationalistiska och främlingsfientliga kretsar ser honom som sin andlige ledare. Andra tycker att han med sin demagogiska förmåga är rent av farlig. Kyrkan är – som i många andra frågor – splittrad. Men det finns kretsar inom kyrkan i Polen som inser att prästen Międlar förmedlar budskap som går stick i stäv med den romersk-katolska läran. Låt oss hoppas att dessa kretsar höjer sin röst och sätter stopp för kyrkans tolerans för Jacek Międlars och hans gelikars verksamhet. Eller åtminstone tar bestämt och entydigt avstånd från den.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Talmud är en av judendomens viktigaste skrifter.