Prekarianerna bildar politiskt parti

Prekarianerna bildar parti för att påverka samhället i en bättre riktning. Bild från RAzems Facebooksida.

Prekarianerna bildar parti för att påverka samhället i en bättre riktning.
Bild från RAzems Facebooksida.

Ett nytt vänsterparti har bildats i Polen. Partiet heter Razem (Tillsammans) – inte att förväxla med det synnerligen konservativa Polska Razem (Polen Tillsammans). Till det nya partiet ansluter sig unga, välutbildade och frustrerade prekarianer* som tycker att de inte har någon att rösta på.

Marcelina Zawisza är en av dem som startat det nya partiet.

Marcelina Zawisza är en av dem som startat det nya partiet.

Om det fortsätter som hittills kommer vi att ställa upp i parlamentsvalet i höst, säger en av grundarna, Marcelina Zawisza till tidningen Gazeta Wyborcza.

I januari i år skrev hon och några andra ett brev som uppmanade alla vänsterrörelser att gå samman inför valet. Brevet hamnade i de sociala medierna, och gensvaret blev över förväntan. Medelåldern på dem som ansluter sig till Razem är ca 30 år och de flesta har aldrig varit politiskt aktiva.

Hur skiljer sig Razem från de övriga polska vänsterpartier? De tar alltså tydligt avstånd från de etablerade vänsterpartierna.

Vi är ett vänsterparti – inte bara till namnet, säger Marcelina Zawisza.

Under partiets första kongress i helgen strömmade nya medlemmar till. När namnen på styrelseledamöterna lades ut på Facebook och folk märkte att de inte tänkte dra fram några kändisar ur hatten kom anmälningarna i en strid ström.

Vi vill inte ha ”den polska vänsterns kända ansikten” hos oss, vi har fått nog av dem, säger de unga partigrundarna. Vi vill vara en gräsrotsrörelse. Så småningom kommer det att utformas en grupp som ska representera oss utåt, men det måste få bli en naturlig process.

De finansierar sig själva. De som kan avvara några hundralappar får gärna bidra till partiet, de som inte har råd att komma till Warszawa får reseersättning.

De vill skapa ett parti utan ledare. För politiken kan vara annorlunda, menar de. Alla beslut ska fattas kollegialt.

De vill samla bokstavligen alla: sjuksköterskor, bilmekaniker, prekarianer, intellektuella. Det är den blandningen som blir representativ för samhället, hävdar de.

Nu har vi ett system där människor som bestämmer över hur folk ska leva, själva lever inte som folk i övrigt. Det är ju absurt!, säger Marcelina Zawisza.

Därför vill de begränsa parlamentarikernas mandatperioder till högst två, så att de inte ägnar sig åt politiska spel utan åt att förändra människors vardag.

För parlamentarikern ska veta att när mandatperioden är över blir han åter igen en av oss! säger hon.

Deras väljare är vanliga arbetande människor, arbetstagare som vill ha trygghet, ett bra socialförsäkringssystem, rättvisa skatter, sjysta arbetskontrakt etc.

Razem stödjer partnerskap och samboförhållanden, kvinnors rätt till att själva bestämma om de vill vara mödrar eller inte. Men de ser på världsåskådningsfrågorna ur ett ekonomiskt perspektiv. En kvinna som tjänar 4-5 000 zloty kan utan problem göra abort utomlands. En fattig kvinna tvingas föda. Partiet tänker inte kämpa mot kyrkan utan mot de ekonomiska orättvisorna.

De är medvetna om att deras program i dagsläget kan vara svårt att omsätta i handling. Att det saknas pengar till att genomföra deras reformer. Deras program ska ses som en framtidsvision om en stat som alla vill leva i. Och för att åstadkomma det måste de driva sina frågor hårt och beslutsamt.

Prekarianer i alla länder förena eder!

Dorota Tubielewicz Mattsson

Fotnot: Prekarianer är människor, ofta unga och välutbildade och ur olika samhällsgrupper, som saknar en trygg anställning med sociala förmåner etc. Begreppet myntades av den brittiske professor Guy Standing.