Presidenten benådar dömd CBA-chef

Förre CBA-chefen Mariusz Kamiński benådas av president Duda. Foto: wikipedia.

Förre CBA-chefen Mariusz Kamiński benådas av president Duda.
Foto: wikipedia.

Med motiveringen att domen var politisk benådade president Andrzej Duda den förre chefen för Antikorruptionsbyrån (CBA), Mariusz Kamiński.

I mars 2015 dömdes Kamiński för maktmissbruk till 3 års fängelse och ett 10-årigt förbud mot att inneha höga statliga tjänster. Domen hade inte vunnit laga kraft eftersom Kamiński överklagat den.

Presidenten valde att inte invänta den slutgiltiga domen utan nyttjade sin konstitutionella rätt och benådade Kamiński, som för en vecka sedan utnämndes till koordinator för de polska säkerhetstjänsterna.

Kruxet är enligt experterna och statsåklagaren att domen måste vinna laga kraft innan man kan benåda den åtalade. Reglerna är klara, menar Mateusz Martyniuk som är presstalesman för riksåklagaren.

Ett direkt ingrepp i det polska rättssystemet, säger professor Andrzej Zoll, tidigare ordförande för Konstitutionsdomstolen. Presidenten har ingen befogenhet att agera på det här sättet, han har uppenbarligen varit orolig för hur överklagandet skulle gå, menar Zoll.

Antagligen är det precis som professor Zoll säger och detta faktum är föga lovande. Duda tycks ha ingått ett avtal med Jarosław Kaczyński, ordförande i partiet Lag och Rättvisa (PiS): Beata Szydło blir premiärminister mot att Kaczyńskis skyddslingar (Kamiński, Macierewicz, Błaszczak, Waszczykowski) får nyckelpositioner i regeringen. Men först måste Kamiński benådas – annars kan han inte bli koordinator för säkerhetstjänsterna.

Duda kan därmed inte anses fungera självständigt. Att Jarosław Kaczyński bakom kulisserna drar i trådarna är ingen bra utgångspunkt för den polske presidenten.

Det är många, även bland PiS mera moderata väljare, som ansåg att domen mot Kamiński var rättvis. Att benåda en polare är värsta sortens korruption som en president inte borde göra sig skyldig till. Nu kan Duda omöjligen associeras med rättvisa, moral eller vanlig anständighet.

Det ironiska i det hela är att enbart en skyldig person kan benådas. Duda, själv är juris doktor, har måste ha insett att Kamiński faktiskt gjort sig skyldig till det brott han anklagats för. Att försöka intala allmänheten att det var en politisk dom av en korrumperad och inkompetent domare är skrattretande. Det är snarare benådningen som är politisk och visar på korruption. Polackerna får alltså finna sig i att en av landets mäktigaste poster tilldelas en person med tvivelaktigt rykte och en moral utan spärrar.

Är detta början till slutet på det polska rättsväsendets oavhängighet?

Dorota Tubielewicz Mattsson