Presidentens misstag

President Komorowski. Foto: prezydent.pl

President Komorowski.
Foto: prezydent.pl

Den sittande presidenten Bronisław Komorowski har nu undertecknat ett förslag om folkomröstning gällande enmansvalkretsar, skattereform samt partistödet. Förslaget har skickats till senatens talman.

Lämpligt datum är den 6 september, alltså efter semestrarna, för att så många som möjligt ska kunna delta, säger presidenten.

Han underströk att förslaget gäller inte bara enmansvalkretsar utan också den politiskt heta frågan om politiska partier och deras verksamhet ska betalas av staten (partistöd) samt frågan om ”domstolar vid juridiskt tvivelaktiga fall ska döma till skattebetalarnas, alltså medborgarens eller skattemyndighetens fördel”.

Det konstitutionella hindret avlägsnas på mitt initiativ, och nu ska polackerna kunna uttala sig i dessa frågor, sade Komorowski.

Det snabba initiativet är förstås ett svar på den missbedömning av polackernas state of mind som söndagens presidentval så tydligt avslöjat. Plötsligt är det intressant vad väljarna verkligen vill ha och plötsligt ska deras behov av direktdemokrati tillgodoses.

Men presidentens förslag är föga genomtänkt, anser analytikerna. Renata Grochal skriver i Gazeta Wyborcza att Komorowski räknar med att på detta sätt ta över de röster som Paweł Kukiz fått i första valomgången (20,8%). Han vill visa att han lyssnar på Kukiz unga och arga väljare. Men han inser nog inte att Kukiz väljare lät bli att rösta på honom i protest mot hela den politiska klassen, skriver Grochal.

Även experterna är kritiska. Enmansvalkretsar kan leda till en ännu större polarisering av den politiska scenen. Skattereformen behövs, menar experterna, men att folkomrösta om skattereformen skulle vara en omröstning om något självklart. Den tredje frågan, finansieringen av partierna ur statskassan, väcker också motstånd. Om inte staten finansierar partierna, vem ska då göra det? Näringslivet? Det är kortaste vägen till korruption och ett oligarkiskt system som finns i Ukraina eller Ryssland.

Komorowski har tackat nej till ett förslag om en valdebatt med motkandidaten Andrzej Duda som skulle ledas av Kukiz. Det är ett konstigt förslag, konstaterade han.

Chocken efter förlusten i första valomgången håller nog i sig i presidentens kampanjstab. Under måndagen uttrycket presidenten sitt missnöje med stabschefen Robert Tyszkiewicz och hans arbete. Hädanefter ska Sławomir Rybicki från presidentkansliet koordinera och godkänna Tyszkiewicz samtliga förslag.

Även premiärminister Ewa Kopacz blev irriterad över valresultatet. Hon är ju naturligtvis orolig att förlusten i presidentvalet kan leda till en förlust i parlamentsvalet i höst. Hon är också kritisk till det kaos som uppenbarligen råder i Komorowskis kampanjstab (flygblad var inte färdiga, de distribuerades inte, valmaterialet var oläsligt och fick tryckas om etc).

Det blev till och med problem med debattfrågan. Kampanjchefen har gått med på tre olika tv-sända valdebatter istället för att förhandla fram en ordentlig debatt.

Ingen kan vinna tre debatter, säger en av Komorowskis medarbetare. Nu förhandlar presidentkansliet med tv-stationerna om en, högst två debatter.

I valkampanjen gör nu också utrikesminister Grzegorz Schetyna entré. Han var den som för fem år sedan räddade Komorowskis kampanj efter första valomgången. Han rekommenderade då att Komorowski skulle ta större avstånd från regeringen för att visa att han är, och kommer att vara, en president som står över partigränserna. Möjligen var förslaget om en folkomröstning hans idé.

Under tiden promenerar Komorowski på Warszawas gator och torg och träffar ”vanligt folk”, svarar på ibland obekväma frågor eller flyr från dem. Och konkurrenten Duda utnyttjar presidentens varje felsteg.

Dorota Tubielewicz Mattsson