Presidenthustrur kritiserar förslag om totalförbud

Förslaget om ett totalt förbud mot abort kritiseras nu av Danuta Walesa, Anna Komorowska och Jolanta Kwaśniewska, alla tre f.d. presidentfruar i Polen.

Vi ser med stor oro förslagen om att förändra kompromissen om aborträtten från 1993, skriver de i ett öppet brev.

Varje abort är en tragedi, men vi bör inte förvärra en olycka genom att tvinga en gravid kvinna att riskera sitt liv eller sin hälsa eller tvinga en våldtagen kvinna att föda barn.

För några veckor sedan lade två religiösa organisationer fram ett medborgarförslag om en skärpning av aborträtten, ett förslag som hyllades i kyrkorna de närmaste söndagarna. Premiärminister Beata Szydło stödde omedelbart förslaget men sade att detta var hennes personliga uppfattning, och att om förslaget kommer så långt som till parlamentet så kommer hon att rösta ja.

Protester och demonstrationer anordnades omedelbart, och Szydło blev överraskad över debattens intensitet – det är ju inte en fråga som partiet driver, sade hon. Men också Jarosław Kaczyński, ledare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stöder totalförbud. Högskoleminister Jarosław Gowin varnar för upplopp om parlamentet inför totalt förbud mot abort.

För att ett medborgarförslag ska tas upp i parlamentet krävs namnunderskrifter från minst 100 000 från medborgare som stöder förslaget. Oppositionspartiet Vänsteralliansen (SLD) har lämnat in ett medborgarförslag om folkomröstning i frågan, och SLD-ledaren Wlodzimierz Czarzasty är övertygad om att det inte ska vara några problem.

Men om förslaget om totalförbud mot abort kommer det sannolikt att gå igenom med god marginal – PiS har egen majoritet och i de andra partierna finns gott om ledamöter med en stramare syn på abort.

Agata Kornhauser-Duda, hustru till den nuvarande presidenten, har uppmanats av parlamentariker från det liberala partiet Moderna (Nowoczesna) att hjälpa till och stötta abortvännerna, vilket hon inte har velat göra.

Maria Kaczyńska, som tillsammans med sin man den förre presidenten Lech Kaczyński omkom i Smolenskkatastrofen för sex år sedan, tog däremot avstånd från totalförbud år 2007 när frågan senast var högaktuell.

Kompromissen från 1993 innebär att kvinnor har laglig rätt att få abort om det föreligger risk för modens liv eller hälsa, om fostret är gravt missbildat eller om graviditeten tillkommit vid incest eller våldtäkt. (TVN24 och wB 12 april 16)