Prisbelönte Jerzy Stuhr spelar kontrabasisten

Skådespelaren och regissören Jerzy Stuhr gästspelar som Kontrabasisten på Lunds stadsteater.

Skådespelaren och regissören Jerzy Stuhr gästspelar som Kontrabasisten på Lunds stadsteater.

En av vår tids mest uppmärksammade polska skådespelare, Jerzy Stuhr, kommer till Lunds Stadsteater lördagen den 19 mars kl. 18.00 med pjäsen Kontrabas av Patrick Süskind. Stuhr har spelat Kontrabasist på en bejublad världsturné som nu alltså har nått Skåne. Jerzy Stuhr är dessutom framstående filmregissör, och en av hans filmer, Vädret för i morgon från 2003, visades på Panora i Malmö i januari.

Stuhr var en av Kielowskis favoritskådespelare, han har också arbetat med regissörer som Wajda, Zanussi och Agnieszka Holland. Som skådespelare har han vunnit många nationella och internationella priser för sina rolltolkningar. Stuhr är jurymedlem i Filmakademins styrelse och rektor vid Teaterhögskolan i Kraków.

Föreställningen spelas till förmån för cancerdrabbade kvinnor i Polen och vinsten, efter att alla administrativa kostnader i samband med föreställningen är tillgodosedda, går oavkortat till Rosa Bandet.

Fryderyka Elkana

  • 1994 Spis cudzoloznic (The List of Adulteresses) – Gyllene Lejonet i Gdynia (Polens viktigaste filmfestival);
    1997 Historie milosne (Kärlekshistorier)– fipresci Award i Venedigfestivalen;
    1999 Tydzien z zycia meczyzny (En vecka i en mans liv) Ekumeniska juryns pris i Venedig;
    2000 Duze zwierze (Ett stort djur) (baserat på ett manus av Krzysztof Kielowski), Juryns specialpris i Karlove Vary, Tjeckoslovakien;
    2003 Vädret för i morgon (Pogoda na jutro).

Mer om Jerzy Stuhr >>