Proryskt parti vill in i parlamentet

Zmiana – Förändring – heter ett nytt proryskt parti på Polens politiska scen. Ledare är Mateusz Piskorski, tidigare medlem av det populistiska bondepartiet Självförsvar (Samoobrona). Han hävdar att det inte finns någon rysk aggression i Ukraina och stöder separatisterna, han anser att folkomröstningen på Krim genomfördes på ett tillfredsställande sätt och kritiserar regeringens konfrontationspolitik mot Ryssland.

Polska bönder har drabbats hårt av det ryska handelsstoppet för livsmedel från EU, och det är hos dem han söker stöd för en Rysslandsvänligare politik, skriver nättidningen Euobserver.

Ryssland är en naturlig allierad för såväl Polen som EU, anser Zmiana. Partiet utnyttjar också den gamla fientlighet som rått mellan Ukraina och Polen – bland annat efter massakern på polacker i gränsområdet Volhynia under andra världskriget. Stödet för polsk hjälp till Ukraina är inte så hundraprocentigt som man skulle kunna tro när regeringen uttalar sig.

Mer än en tredjedel av polackerna anser att Polen inte ska stödja Ukraina i den pågående krisen. Drygt hälften anser visserligen att Polen ska hjälpa Ukraina – men inte mer än vad EU beslutar om. Och när premiärminister Ewa Kopacz i januari utlovade ett lån på 100 miljoner euro (980 miljoner svenska kronor) för att stötta den ukrainska ekonomin tyckte mer än hälften av polackerna att det var onödigt mycket.

Många polacker oroar sig för att konflikten i Ukraina ska spilla över på Polen. Piskorski vill förbättra relationerna med Moskva och anser att USA har för stort inflytande i Europa.

På partiets webbplats hävdar Piskorski att man räknar med att få runt 12 % i de kommande parlamentsvalen – gränsen för att komma in i parlamentet går vid 5 % av rösterna.

Men, säger en samhällsvetare, partiledarnas utstrålning spelar stor roll när polackerna går till valurnorna, och Pisorskis karisma är lika med noll. Väljarna har också svårt att acceptera partiets antiamerikanska attityd, och stödet för Nato har aldrig varit så stort som idag. Ändå är det inte otänkbart att Zmiana faktiskt tar plats i parlamentet efter valet.

Det finns också andra politiker som börjar svaja lite i valet mellan öst och väst. Jan Tomaszewski, parlamentariker invald för regeringspartiet PO (Medborgarplattformen), hävdade nyligen att krisen i Ukraina helt är president Petro Porosjenkos fel – han vill driva in Europa i ett tredje världskrig.

Janusz Piechocinski, partiledare i regeringens lilla koalitionsparti PSL, anser – i motsats till premiärminister Ewa Kopacz, utrikesminister Grzegorz Schetyna med flera i PO, att EUs sanktioner mot Ryssland är fel, och Magdalena Ogórek, presidentkandidat för kommunistpartiets efterträdare SLD (Vänsteralliansen), vill att dialogen mellan Warszawa och Moskva ska återupptas. (Euobserver 23 mars 15)