Psalmodia sjöng ny polsk kyrkomusik

Av Gunnel Arbin

Kören Psalmodia kom till Malmö och sjöng så taket nästan lyfte sig i Pauli kyrka den 7 juli. Tyvärr hade informationen nästan bara gått ut via polska kanaler så det var mycket få svenskar i publiken.

Programmet omfattade uteslutande sakral musik, eftersom kören är verksam i den Påvliga teologiska akademin i Kraków. Kören, som vunnit första pris vid den fjärde internationella körmusikfestivalen i Kraków i maj, kom direkt från en liknande festival i Stockholm Pueri Cantores. Vissa nummer framfördes av manskör, andra av damkör och finalen av den blandade kören.

Psalmodia som grundades 1998 håller hårt på traditionerna från Johannes II Paulus, som ju när han var kardinal Wojtyla var verksam i Kraków och gärna återvände dit. Liksom påven och polska katolska kyrkan i allmänhet var konserten, som bjöd på verk av samtida polska tonsättare, präglad av Mariafromhet, alltifrån inledningshymnen Bogurodzica (Gudaföderska), som är den äldsta bevarade texten på polskt språk till Totus Tuus (Helt och hållet din), vilket var Johannes Paulus valspråk. Musiken var skriven av Henryk Michal Gorecki, som är upphovsmannen till många kyrkomusikaliska verk, rotade i gammal musik samt folkmusik från södra Polen, där han är bosatt.

Det mest rörande inslaget var Goreckis Piesn rodzin Katynskich (Katynfamiljernas hymn) som talar om försoning och kärlek, inspirerad av den avlidne påven i den sorg som drabbat de anhöriga till de polska krigsfångar som 1940 mördades i Katyn och på flera andra platser av sovjetiska hemliga polisen NKVD, en krigsförbrytelse för vilken ingen ställts till svars.

Sången mottogs med livliga applåder av den entusiastiska publiken. Enda problemet var att luften i kyrkan så småningom tog slut i den kvava julikvällen.