– PSL har en nyckelroll i polsk politik

Som intresserad av vad som händer i grannlandet Polen följer jag självfallet Bulletinen. Jag är dock något besviken över att ni nästan alltid när det handlar om polsk politik negligerar PSL, det polska folkrörelsepartiet eller bondepartiet. Det är synd eftersom det är ett högst intressant parti.
Det skriver Håkan Larsson, journalist och regionfullmäktigeledamot (c) i Krokom, Jämtland.
wB vill naturligtvis råda bot på denna brist, och bad Håkan Larsson berätta mer om PSL. Artiklarna kommer här.

Władysław Kosiniak-Kamysz, Håkan Larsson, Piotr Zgorzelski (PSL:s partisekreterare) och Andrzej Mroz.
Foto: PSL

Vi utsätts dagligen för smutskastning och misskrediteras i de regeringstrogna medierna. Det är ingen tvekan om att PiS vill eliminera vårt parti. Men det kommer de inte att lyckas med.

Det konstaterade ordföranden för det centerdemokratiska Bondepartiet (PSL), Władysław Kosiniak-Kamysz, när jag träffade honom i Warszawa i maj.

Att partiet är särskilt utsatt för styrande Lag och Rättvisas (PiS) attacker råder knappast någon tvekan om. Många vittnar om att företrädare för PSL inte sällan trakasseras. Den som uttalar kritik mot PiS riskerar att förlora jobbet.

Lokalt och regionalt har PSL på många håll en stark ställning och den största medlemsorganisationen. I de regionala valen förra året fick partiet 12 % av rösterna och är på landsbygden den främsta motståndaren till det nationalkonservativa regeringspartiet. PiS har ibland gått så långt att man använt sina kyrkliga kanaler för att misskreditera PSL. Bondepartiet har av regeringspartiet anklagats för att ”sälja ut Polen och polska värderingar”. Detta trots att PSLs väljarkår i hög grad står för kyrkliga och värdekonservativa värderingar – eller kanske just därför.

PSL är världens äldsta gröna, agrardemokratiska centerparti och har alltid kämpat mot auktoritära styren som försökt inskränka demokratin. Så även idag när PiS använder regeringsmakten för att dirigera rättsväsende och medier. Inför valet till EU-parlamentet gick PSL därför med i Koalicja Europejska, Europeiska koalitionen, tillsammans med Medborgarplattformen (PO), Nowoscezna (Moderna), Vänsteralliansen (SLD) och de Gröna (.Zieloni). Koalitionen blev ingen direkt succé eftersom PiS fick ett större stöd, men heller inget fiasko. PSL behöll tre av sina fyra mandat i Europaparlamentet.

Eftervalsdebatten har satt fart inom PSL. Det finns röster inom partiet som menar att man ska gå fram med egna listor inför valet till sejmen i höst, medan andra förespråkar en smalare koalition med i första hand Medborgarplattformen – en Koalicja Polska, Polsk koalition. PSL och PO var ju i regeringskoalition fram till 2015 och nu framförs kritik mot att exkommunisterna i SLD ingick i samma koalition som PSL inför EU-valet.

Hur PSL ska agera inför höstens viktiga val diskuteras de närmaste veckorna brett i hela partiet inför ett ställningstagande senare i sommar. Avgörande är förstås också hur de tilltänkta samarbetspartierna ser på saken. Hursomhelst har PSL idag en nyckelroll i polsk politik. Om PiS på allvar ska utmanas kan ingen negligera PSL. Detsamma gäller inför nästa års presidentval, då många tror att Donald Tusk kommer att kandidera mot den sittande presidenten.

Vilka är då PSLs viktigaste frågor i övrigt? Som det gröna, centerdemokratiska jordbrukarparti man är står självfallet landsbygden och jordbruket högt på agendan, men även pensioner och miljö. När PSL och PO satt i regeringen gjordes en hel del satsningar på sol och vindkraft för att minska det stora kolberoendet.

PiS-regeringen har i stort sett stoppat satsningarna på sol och vind. I stället har man till och ökat importen av ryskt kol. Och de ska kalla sig patrioter, sade Kosiniak-Kamysz sarkastiskt vid vår träff i maj. Han tillade att Polen idag har en president som är klimatförnekare och som hävdar att landet ska elda med kol i minst 200 år till.

Håkan Larsson.

Polen står inför spännande och avgörande tider. Det gröna centerpartiet PSL har som en viktig demokratisk kraft utan tvekan en central roll i den kommande politiska utvecklingen.

Håkan Larsson

Läs också PSL – Polens äldsta och mest stabila parti >>