Regeringen byter ut universitetets rektor i Warszawa

Vem blir Warszawa universitets nästa rektor? Valmaskineriet har redan börjat. Än så länge är den nuvarande rektorn, professor Marcin Pałys, den ende kandidaten. Men det går rykten om ännu en kandidat, den nuvarande prorektorn professor Alojzy Nowak, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Det är allmänt känt att regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) är upprört över universitetsvärldens kritik av partiets och president Dudas klåfingriga hantering av Konstitutionsdomstolen. Warszawa universitet var ett av de kritiska lärosätena.

Rektorn väljs av 362 elektorer som utses i februari och ska representera hela universitetet – studenter, doktorander, universitetslärare och forskare. Varje elektor föreslår två kandidater till rektorsposten och den 20 april väljs en av dem. Många tror att PiS-anhängarna kommer att mobilisera alla krafter på de olika fakulteterna för att få fram sina elektorer.

Den nuvarande rektorn ska ha fungerat relativt bra. Förtjusningen bland de anställda är måttlig, men det har inte kommit någon kritik.

Så varför vill regeringen byta ut rektorn? Avgörande är Universitetets beslut i december att stödja Konstitutionsdomstolen och respektera de demokratiska reglerna. Man konstaterade att ”det är den tredelade makten som är själva grunden för Polens demokratiska statsskick” samt att ”konstitutionen som antagits av parlamentet är den högsta lagen i Polen och gäller alla statliga institutioner i landet oberoende av valutgången”.

Uttalandet antogs nästan enhälligt i universitetets senat efter en livlig diskussion om ifall det här var något senaten skulle ägna sig åt. Två senatorer lade ner sina röster. Alojzy Nowak var mot diskussionen men röstade för beslutet.

Nu ryktas det i universitetskorridorerna att PiS vill ha Nowak som den nye rektorn. Nowak själv vägrar uttala sig, men i ett brev till Wyborcza skriver han att han ännu inte beslutat om han ska kandidera till rektorsposten. Han medger att han har egna visioner om hur universitetet borde styras, och påpekar att de politiska partiernas preferenser inte har något inflytande på elektorernas beslut, eftersom det fattas på demokratiskt sätt.

Kommer PiS att försöka ta över kontrollen över en institution som tydligt visar sitt oberoende gentemot de nya makthavarna? Med tanke att många av besluten vid lärosätena fattas bakom kulisserna med bibehållen demokratisk fasad är det ett plausibelt scenario. Detta skulle dock betyda att även universiteten genomgår en politisering som vi känner igen från totalitära stater.

Dorota Tubielewicz Mattsson