Regeringen förbereder sig inför valet – utan Tusk

Politikerna förbereder sig nu inför två viktiga folkyttringar – först folkomröstningen i september om enmansvalkretsar, det statliga partistödet och vissa skattefrågor, sedan för parlamentsvalen i oktober då det avgörs vilka som ska leda landet i framtiden.

Regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) hade på onsdagen ett möte där man diskuterade hur man ska resa sig från nederlaget i presidentvalet, som var partiets första allvarliga motgång på åtta år. Oron är stor inför parlamentsvalen i oktober, opinionssiffrorna har nästan halverats.

Trenden märktes redan efter den första valomgången när president Bronisław Komorowski gjorde ett par politiska utspel för att försöka ta tillbaka röster från uppstickaren Paweł Kukiz. Det lyckades inte – Komorowski förlorade även den andra omgången av valet.

Men ingen har blivit halshuggen, sade några av deltagarna efter mötet till nyhetsbyråerna PAP och IAR.

Vid partikonventet den 20 juni kommer premiärminister Ewa Kopacz att berätta vem som ska leda valkampanjen i höst – två heta namn är Europaminister Rafał Trzaskowski och förre EU-parlamentarikern Sławomir Nitras.

Kopacz ska också tala om vem som blir partiets kandidat till premiärministerposten.

Några ideologiska förändringar åt vänster eller åt höger är inte aktuella, sade gruppledaren Rafał Grupiński. Men vi måste satsa mer på att nå väljarna på landsbygden.

POs sympatisörer bor främst i städerna, men på landsbygden håller befolkningen oftast till det mer konservativa och religiösa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa).

Men partiet måste börja lyfta fram sina yngre förmågor som ska tala till de unga människor som attraheras av Paweł Kukiz. Någon kanske kan tas in i regeringen, men framför allt ska de yngre parlamentarikerna högre upp på vallistorna i höst.

En skillnad mot parlamentsvalet 2011 blir att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inte kommer att delta i valkampanjen. Många tror att han kommer att dyka upp som gubben i lådan för att stärka POs ställning.

Men så blir det inte, sade regeringens talesperson, Małgorzata Kidawa-Błońska, till TVP info. Vi är ett moget parti nu, vi kan driva en bra valkampanj själva utan att backas upp av honom. Donald Tusks era är över inom partiet, han har gått vidare till viktiga uppgifter i EU. Han kan hjälpa oss med goda råd, men något annat är knappast aktuellt. (Polskie Radio och wB 4 juni 15)