De senaste händelserna i parlamentet, när oppositionen protesterade mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) förslag om inskränkningar i riksdagsreportrarnas möjligheter att bevaka vad som händer i parlamentet, har skildrats på olika sätt i medierna, skriver Dorota Tubielewicz Mattsson.
Statligt kontrollerade medier ser försök till destabilisering där oberoende medier ser rättmätiga protester mot försök att inskränka mediefriheten och allmänhetens rätt till information.
Den statliga televisionen TVP skildrade fredagens och lördagens händelser i och utanför parlamentet på ett sätt som väcker minnen från kommunisttidens nyhetsförmedling.

Dorota Tubielewicz Mattsson
Wiadomościs (Nyheterna) huvudsändning klockan 19.30 innehöll sju olika inslag om oppositionens protester mot de ändrade reglerna för riksdagsjournalisternas arbete och om regeringsförslaget att sänka pensionerna för dem som arbetade i kommunistregimens underrättelsetjänst.
Till en början presenterade Wiadomości protesterna som ett misslyckat försök att destabilisera landet och hävdade att oppositionen strävar efter att eskalera konflikten och skapa kaos i landet.
Protesten ingalunda spontan, menade TVP, de privata oberoende medierna förmedlade falsk information och de sociala medierna uppmanade till aggression.
Oppositionen letar efter möjligheten att skapa en polsk majdan, något som ska störta regeringen, hette det i wSieci, en nättidning långt ut på högerkanten.
Enligt regimtrogna medier var planen att destabilisera läget och man började med att ockupera talarstolen i parlamentets plenisal.
Ett inslag i TVP fokuserade på ett handgemäng mellan (alkoholpåverkade) parlamentariker. Av de två kombattanterna gick sympatierna till PiS-parlamentarikern, medan bilder på PO-parlamentarikern inte kommenterades.
Protesterna utanför parlamentet följde inte de demokratiska normerna, avgjorde Wiadomości, och påminde om årsdagen för massakern i gruvan Wujek för 35 år sedan samt om massakern i Gdańsk 1970. Demonstranterna har inte lärt sig någonting av det förflutna, de uppmanade till aggression och våld, hävdade Wiadomości.
De regimtrogna medierna kom också med antydningar om att såväl de protesterande parlamentarikerna som de protesterande polackerna utanför parlamentet skulle ha anknytning till den forna kommunistregimen och dess säkerhetspolis och sålunda nu bevakar förmåner de fick efter Runda bordssamtalen 1989.
Trots oppositionens ilskna protester röstade parlamentet igenom den nya lagen om sänkning av pensionerna för forna funktionärer inom säkerhetstjänsten, sade nyhetsankaret Michał Adamczyk.
Han påpekade att begränsningen av journalisternas närvaro i parlamentet ingalunda leder till begränsad yttrandefrihet.
Och sedan påminde han om hur den förra regeringen ”brutalt gjorde upp med medierna” för att stoppa obekväma nyheter.
Adamczyk avslutade sändningen med att påminna tittarna om att oppositionen ockuperat talarstolen och talmannens stol samt gått till handgripligheter.
Sådan aggressivitet har vi aldrig tidigare skådat i det polska parlamentet, sade nyhetsankaret. De är dock vanliga i länder där demokratin är svag.
Den en halvtimmes långa nyhetssändningen gav i själva verket ingen information om läget i landet. Den var en makthavarnas egen version av händelserna, en version som regeringspartiet PiS vill att polackerna ska känna till. Och om händelserna hade inträffat efter den 1 januari 2017 då journalisterna (i alla fall de från oberoende medier) inte längre får röra sig och prata fritt i parlamentsbyggnaden skulle ingen ha fått veta vad som egentligen hänt.
Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Så fungerade den nazistiska och den kommunistiska propagandan. Det är inga goda förebilder.