Rikta näsan mot Nysa

Emilia Mattson kåserar om udda ortnamn.

Hösten och förkylningen har slagit klorna i Emilia Mattsson. Av en händelse hittar hon på Polens karta en ort med det slagkraftiga namnet Nysa.

Nysa – vad är det. Emilia blir nyfiken och skaffar fram lite fakta om staden, som ligger i Slask, Schlesien.

Går vi mot förkylningstider nu igen? Ja minsann, det kan jag lova. Vi är redan där. Jag har redan fräst och huttrat ett flertal gånger. Och blivit hostad på. Ni då? Har ni hunnit nysa något i höst?

Det finns en stad i sydvästra Polen som heter Nysa. Den ligger inte särskilt långt från Katowice och Kraków, i historiska Schlesien. Jag har själv aldrig varit där, men jag har en förkärlek till platser med udda ortsnamn. I detta fall udda för åtminstone svenska öron. Jag upptäckte staden när jag satt och studerade den polska kartan en dag. Jag såg ”Nysa” och nös. Sedan fnissade jag till. Vilket lustigt namn! Men så blev jag också nyfiken. Vad är det för stad? Vad finns där? Ska jag åka dit?

Så jag letade lite efter information på nätet.

Nysa rymmer omkring 46 000 invånare. Det är alltså inte en liten stad. Inte heller en överdrivet stor sådan. Man brukar ju annars tala om de stora kända resmålen i Polen. Storleken skall ju dock inte ha någon betydelse och så borde det inte heller vara i detta fall. Att besöka okända Nysa kan vara en minst lika fin upplevelse som att åka till populära Kraków, Gdansk eller Warszawa. Jag började forska lite grand om Nysa på nätet och det första som fångade min uppmärksamhet var en brunn. En mycket vacker sådan som enligt Wikipedia finns nära stadens torg och i början av Wroclawskagatan. Där har den stått sedan slutet av 1600-talet. Just denna brunn skulle jag väldigt gärna vilja se med egna ögon. Mitt intresse bottnar mycket i att jag inte är särskilt kräsen när det gäller upplevelser och underhållning. Det behöver inte vara fanfarer och explosioner. Jag nöjer mig mycket väl med de relativt små glädjeämnena i livet. Därför skulle jag på mitt besök i Nysa även vilja se Fontanna Trytona, Tritons fontän, som även den ligger nära torget. Och stadsparken såklart.

Om sanningen skall fram så har mina efterforskningar kring den främmande staden med det udda namnet har inte alls varit ingående. Jag vet egentligen ingenting om denna plats på kartan. Jag får nog packa väskan och åka dit. Så fort jag har slutat att snörvla.

Emilia Mattsson