Rodzina är min familj och Bialowieza är mitt syre

webb-Bulletinen kan idag presentera ung polsk lyrik på svenska. I Emilia Mattssons poesi speglas känslor och stämningar, och hon har ett eget tonfall som berör.

Emilia berättar också om sig själv och sina framtidsplaner.

Królowo polski!

Klockslag mellan två datum,
midnatt mellan inget och allt.
Lägger blomma på din grav
för att minnas din födelse
och glömma din död.

”Krolowo Polski” betyder ”Polens Drottning”. Dikten skrev jag till minne av min avlidna mormors födelsedag och hennes vänner brukade kalla henne  ”Polens drottning” eftersom hon hette Jadwiga; likadant som drottning Jadwiga som levde på 1300-talet.

Rodzina är min familj och Bialowieza är mitt syre

Vad gör ni, mina vänner?
Vad gör ni?
Släpp inte in vargen
bara för att han knackar snällt.
Låt honom inte förblinda er
med egoistiskt behov
maskerat av falsk välvillig medkänsla.
Han kommer in som en missil i ert land
hugger ner ert stolta Bialowieza
och planterar där sina förrädiska buskar.
Har ni så fort glömt hans redan brutna löften?
Hans dåliga minne då han knappt vet vad ni heter?
Min rodzina, vad gör ni?

”Rodzina” betyder ”familj” och Bialowieza är en gammal urskog som sträcker sig genom Polen och även Vitryssland. Skogen är utsedd av UNESCO som biosfärreservat. Dikten refererar till Polens förhandlingar med USA angående antiraketbasen.

Emilia om Emilia

EmiliaJag är 22 år och har polska rötter då min mamma är född och uppvuxen i Torun innan hon i vuxen ålder flyttade till Blekinge. Jag talar därmed flytande polska och jag har som barn även lärt mig skriva på detta språk. Intresset för Polen och dess kultur och relation med andra länder är stort och jag ser mig själv i en yrkesroll där det polska är i fokus.

Till sommaren kommer att ta jag ut en fil. kand. i humaniora från Blekinge Tekniska Högskola. Eftersom jag under åren skapat min utbildning genom att att välja bland fristående kurser har jag kunnat profilera mig efter mina intressen och därmed fått en mycket varierad och relativt unik och bred utbildning som jag hoppas kan öppna många dörrar för mig i mitt framtida yrkesliv.
Mitt huvudämne är engelska, min C-uppsats behandlar engelsk postkolonial litteratur. I min examen ingår även statsvetenskap, psykologi, polsk grammatik och övriga litteratur- och mediakurser i engelska. Min tanke har länge varit att utöka min utbildning inom humanistiska eller samhällsvetenskapliga områden. Journalist, tolk och översättare är yrken jag haft i åtanke, men även annat där man skulle kunna förena min utbildning, bakgrund, och Polen.
Förutom mitt språk-, litteratur- och samhällsintresse är jag även intresserad av konst, då jag själv målar och skapar, inte bara tavlor, utan även poesi och mindre litterära verk. Ett stort urval av mina dikter finns att läsa på poeter.se. >>

Emilia Mattsson

Andra artiklar om och av Emilia Mattsson

Ett ögonblick Emilia Mattsson >>

Kalla kriget i våtvarma Karlskrona >>

Svensk pop står för den nya invasionen av Polen >>

Wladyslawowo – en gullklimp på polska rivieran >>

De träffas igen efter trettiotvå år >>

Rodzina är min familj och Bialowieza är mitt syre >>

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.