Rynek Underground är Krakóws nya attraktion

I september år 2010 öppnade det nya, spektakulära museet Rynek Underground mitt på torget i Kraków. Det är ett museum där man kan komma i nästan direkt kontakt med det dagliga livet i Kraków under medeltiden.

Karin Maltestam har besök det nya museet i oktober.

Efter fem års utgrävningar, oändliga diskussioner mellan arkeologer och myndigheter och strid om kostnader står ett av Europas märkligaste och största underjordiska museum klart – fyra meter under Torgets nuvarande markyta.

Sommaren 2005 startade de arkeo-logiska utgrävningarna, som skulle pågå i sex månader. Men stadens olika lager av mer än 1000-årig historia ville något mer. Allteftersom man grävde, växte projektet och avslutades alltså inte förrän i höstas. Huvudsyftet med museet är att visa på det nära sambandet mellan Kraków och andra europeiska städer under medeltiden.

Krakóws torg är en ovanlig plats. Redan på 1100-talet var det stadens offentliga centrum och är i mångt oförändrat genom århundradena. Men för att se hur det såg ut när Kopernikus vandrade här, får man stiga ner i underjorden. Här ser man Krakóws roll som handelsplats under Hansatiden.

Arkeologerna har funnit en rad med s.k. rika stånd (Kramy Bogate), där handel med lyxvaror som utsökta tyger, värdefulla metaller och juveler skedde. I närheten fanns byggnader för den lilla och stora vågen där man vägde varorna, t.ex. bly.

Bland tidiga bosättningar har man hittat spår av hus, murar, handelsplatser, dagligt liv, kyrkogårdar m.m. Här kan du gå på en odyssé genom tiderna; se arkeologiska fynd, trampa på steniga vägar med hjulspår av träkärror, som fraktade varor till det medeltida torget. Här finns också rester av tidiga tegelkonstruktioner för handelsbyggnader, mynt och andra föremål som tappats eller lämnats kvar av våra förfäder.

Man har således skapat en turistpromenad genom området, som täcker över 4000 kvm. Utgrävningarna fortsätter och fler promenader skapas efterhand.

Platsen får en extra dimension genom en rad högteknologiska lösningar. Den magiska atmosfären förstärks genom modern teknologi, som erbjuder besökaren ett djupare och annorlunda perspektiv vid mötet med det förgångna.

Karin Maltestam.

Tyvärr finns inga bilder tillgängliga inifrån museet, då förhandlingar mellan staden och ansvariga projektörer och konstnärer ännu inte är avslutade.

Således är ett eget besök det bästa sättet att få uppleva detta unika museum. Men reservera biljetter i förväg, köerna var långa utanför museet även i januari månad.

Text och foto:
Karin Maltestam

 

FAKTA: Podziemia Kraków /Rynek Underground http://podziemiarynku.com.

Ingång vid Sukiennices långsida, mitt emot Mariakyrkan.

Öppet: 10-20 alla dagar utom tisdag 10-16.

Entré: 13 zl och 10 zl för pensionärer och studerande. Insläpp av 30 personer/15 minuter. Måndagar fri entré.

Audioguider för 5 zloty finns på engelska tyska, franska m fl språk.

Reservation i första hand på nätet: http://www.bilety.podziemiarynku.com/

Lite siffror:

700 arkeologiska fynd

8 animerade filmer
37 touchskärmar

5 dokumentärfilmer

600 digitala 3D-rekonstruktioner

3-meters ångskärm (vid entrén)

30 multimediala stationer

98 högtalare

5 glasmontrar

25 plasmaskärmar

64 digitala kameror

13 LCD-skärmar

5 hologram .