Ryska trupper nära polska gränsen

Ryssland avser skicka bomb- och stridsplan till Kaliningrad. Det rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax på tisdagen. Samtidigt skickas strategiska bombplan Tu-22M3 till Krim och förstärkta luftburna förband till arktiska områden nära finska gränsen.

Jag är övertygad om att Ryssland gör det här för att påverka eventuella beslut om förlängda sanktioner som kan tas på Europeiska rådets möte den 19-20 mars, sa premiärminister Ewa Kopacz på en presskonferens. Man vill också förhindra att nya och mer kännbara sanktioner införs ifall det inte blir någon fredlig lösning på Ukrainakonflikten.

Det som händer just nu vid den polska gränsen iakttas mycket noga av krigsmakten på olika nivåer. Samma sak gäller den ryska överaktiviteten på Östersjön och i luftrummet som vi har sett under en längre tid nu. Det finns dock ingen anledning att slå larm, sade premiärministern, och syftade på att president Putin på måndagen försatte den så kallade Nordliga flottan och flygvapnet i högsta beredskap. Nära 40 000 soldater, fyrtioett stridsfartyg och femton ubåtar. Antagligen är det svaret på de Nato-övningar som hålls i Polen i slutet av mars.

Dorota Tubielewicz Mattsson