Avlyssningshärvan fortsätter. Oppositionen kräver regeringens avgång. Regeringens lilla koalitionsbroder Bondepartiet (PSL) ser situationen i landet som ”ytterst allvarlig” och kan tänka sig nyval. Säpo gör en razzia på tidskriften Wprosts redaktion.
Sådant här har vi inte sett sedan kommunismens fall, säger en professor i juridik – det krävs ett domstolsutslag för att ABW, den polska säkerhetspolisen, ska kunna begära ut källskyddat material från en redaktion.
48% av alla polacker vill att regeringens avgår, enligt en ny opinionsundersökning.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson
Efter lördagens avslöjanden om avlyssningen av polska toppolitiker kokar polska medier av spekulationer. När premiärminister Donald Tusk på måndagen meddelade inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz skulle sitta kvar blev många överraskade. Sienkiewicz själv sade i tv-programmet Kropka nad i (Pricken över i) att hans politiska framtid uppenbarligen är över. Han ser som sista uppdrag att hitta dem som ligger bakom inspelningarna – det blir lite märkligt när Sienkiewicz som en av dramats huvudpersoner ska övervaka utredningen. Det är ju när allt kommer omkring chefen för alla säkerhetstjänster i landet som låtit sig avlyssnas.
Det finns många teorier om vem som kan stå bakom avlyssningarna. Teorin att inspelningen kan ha ett ”kommersiellt” syfte och har genomförts av den organiserade brottsligheten eller någon ur företagarvärlden verkar föga trolig.
Vissa analytiker antyder att det kan röra sig om frustrerade ABW-tjänstemän som friställdes efter regeringsskiftet. Andra pekar på utländska säkerhetstjänster som möjliga aktörer. Det finns ett intresse av att destabilisera läget i landet och bevisa att polska staten är svag. Med tanke på att det pågår krig i grannlandet Ukraina är det uppenbart att man har ryska säkerhetstjänsten i tankarna.
Enligt Piotr Niemczyk, säkerhetsexpert och före detta officer inom ABW, rör det sig i varje fall om en professionellt genomförd aktion. Mängden av inspelningar av olika personer och på olika platser samt den höga tekniska kvaliteten tyder på detta, säger han till TVN24.
Under inrikesministerns ledning försöker ABW nu alltså bringa klarhet i saken. På onsdagen gjordes en razzia på tidskriften Wprosts redaktion. Journalisterna vägrade lämna ut bandinspelningarna med hänvisning till skyldigheten att skydda sina källor. ABW återkom med ett tillstånd från åklagarmyndigheten att söka igenom hela redaktionen. Man försökte till och med beröva chefredaktören hans personliga laptop, där det finns material som gäller även andra känsliga ärenden. ABWs ingripande skapade naturligtvis oro över mediernas oberoende och yttrandefriheten i landet.
Vi är inte till för att skydda de styrande, säger Wprosts chefredaktör, Sylwester Latkowski.
Spänningarna mellan säkerhetspolisens funktionärer och journalisterna på redaktionen eskalerade under kvällen.
Enligt juridikprofessorn Piotr Kruszyński hade varken ABW eller åklagarmyndigheten rätt att kräva ett utlämnande av inspelningarna. För det krävs ett domstolsutslag som upphäver journalisternas skyldighet att skydda sina källor.
Det åklagaren gör är förskräckligt och upprörande. Sådant här har vi inte sett sedan kommunisttiden. Jag tror knappt vad jag ser och hör, tillägger han.
En rättslig skandal där yttrandefriheten är allvarlig hotad, menar journalisterna och juristerna.
Ett försök att säkra bevismaterial, menar åklagaren.
En man häktades på onsdagen i samband med avlyssningshärvan. Polisen och åklagarmyndigheten var dock mycket förtegna och avslöjade enbart att han inte är journalist. Under onsdagskvällen visade han sig vara manager på Sowa i przyjaciele, den restaurang där inspelningarna gjordes. Häktningen skedde redan innan åklagaren kunde lägga fram några bevis i form av bandinspelningar.
Enligt inofficiella källor hävdar statsministern att ingripandet inte skett på hans order utan på åklagarmyndighetens. Tusks försök till damage control vid presskonferensen i måndags och ansträngningarna att lugna läget har nu vänts till sin motsats. Om åklagarmyndigheten fattat beslut om det drastiska ingripandet mot redaktionen på egen hand så kan det onekligen kallas för (politiskt) sabotage. Konsekvenserna kommer att bli ofantliga: tidskriften Wprost publicerar material som är komprometterande för makthavarna. Makthavarna reagerar på ett desperat sätt, försöker på ett av allt att döma olagligt sätt roffa åt sig materialet och kanske även blockera publiceringen av andra inspelningar.
Man känner maktens rädsla och desperation. Är detta slutet på epoken Tusk som vi ser framför oss?
Dorota Tubielewicz Mattsson