
Katarina Jagellonica _ monologen framförs av Eva Mattsson.
6.06 – 20.06 ges föreställningen Såsom stenen bär liv på Vadstena slott.
Konstvetaren och kulturproducenten : Eva Mattsson har följt Katarina Jagellonica, Gustav Vasas svärdotter, och dokumenterat hennes rötter. Resan börjar i renässansens Italien och går vidare till Polen, Finland och Sverige. Upplevelserna har dokumenterats i bild, ljud och ord och skapat föreställningarna Såsom stenen bär liv och Fjärilen och Kronan. Produktionerna är en resa i tid och rum där du möter drottningen som själv berättar om sitt liv på Vadstena slott i sin autentiska sovkammare år 1568.
I Såsom stenen bär liv följer man Katarina som omyndig kvinna och mor till drottning. Genom hennes ögon får man en inblick i Vasadynastin, makten och tiden samt en prinsessas livsvillkor. Frågor som är lika aktuella idag. I uppsättningen bär Katarina en dräkt som är en reproduktion från 1550-talet med 2 100 broderade pärlor. Katarinas berättelser blandas med bildprojektioner och ljudupptagningar från miljöer i Krakow, Uppsala, Strängnäs, Gripsholm och Vadstena.
Såsom stenen bär liv hade premiär sommaren 2012 på Gripsholms slott. Juni 2013 återkommer monologen till Vadstena slott.
Föreställningen visas torsdagar kl.18.00 samt lördag och söndag kl. 15.30 enligt nedan.
Tors. 6/6 18.00, lör. 8/6 15.30, sön. 9/6 15.30, tors. 13/6 18.00, lör. 15/6 15.30, sön. 16/6 15.30, tors. 20/6 18.00
Biljetter: bokas på office@visitvadstena.eu eller på tel. 0143-62 16 00. Biljetter kan köpas direkt i Slottsboden på Vadstena Slott.
Vuxna 125: – Barn t.o.m. 17 år 90: –
Speltid 1 timme
Om Katarina Jagellonicas liv:
Katarina Jagellonica (Katarzyna Jagiellonka) föddes 1 november 1526 i Kraków. Hon var prinsessa av Polen, dotter till den polske kungen Sigismund I (Zygmunt Stary) och Bona Sforza av Milano. Katarina tillhörde dynastin Jagello som härstammande från den litauiske storfursten Jagello.
Hon intar en märklig plats i den polska kungalängden: hon var i tur och ordning dotter, syster, svägerska och mor till de fyra kungar, som regerade över Polen mellan 1506 och 1632 (frånsett de fyra åren 1572-1576, då Polen styrdes av Henrik av Valois). Milanohovet var under modern Bona Sforzas barndom ett av Italiens främsta renässanshov. Därmed växte Katarina upp, tillsammans med sina syskon, i en italiensk-polsk renässansmiljö. Katarina fick en god utbildning; förutom polska talade hon latin, italienska och sannolikt även tyska. Hon delade de estetiska intressen som var vanliga vid det polska hovet.
Johan, hertigen av Finland (senare Johan III av Sverige), gifte sig med Katarina i Vilnius 1562. Vigseln förrättades enligt katolsk ritual och Katarina tillförsäkrades fri katolsk religionsutövning. Erik XIV, Sveriges kung och Johans halvbror, var emot giftermålet. Johans förbindelser med Polen ledde till att Erik anklagade honom för högförräderi. Följaktligen fängslades Johan och spärrades in på Gripsholms slott 1563.
Katarina tvekade inte att följa med sin man i fängelse. Johans fängelsevistelse blev genom hennes närvaro drägligare såväl psykiskt som i yttre avseende eftersom Erik var tvungen att ta hänsyn till Katarinas person av politiska skäl. Under tiden i fångenskap födde hon barnen Isabella (dog redan 1566) och Sigismund. Sigismund var polsk kung 1587-1632 och svensk kung 1592-1599.
Efter fyra år släpptes familjen ut och 1568 utropades Johan till Sveriges kung efter att Erik XIV avsatts i ett uppror. Nu föddes dottern Anna.
Våren 1569 kröntes Katarina till Sveriges drottning. Både i Rom och i Polen började man nu intressera sig för Katarinas andliga välfärd och hon uppmanades att arbeta på sin makes övergång till katolicismen. Johan bestämde sig för att bli trogen sin faders religion, men ansträngde sig trots det för att upprätthålla goda relationer med påvedömet. Katarina lyckades också se till att sonen Sigismund uppfostrades i den katolska tron.
Katarina hade en ganska stor påverkan på Johan, speciellt i fråga om hans utrikespolitiska orientering och konsthistoriska renässansinriktning. Deras äktenskap kom att påverka de svensk-polska relationerna i mer än hundra år framöver. Under sonen Sigismund I var de båda länderna för en tid i personalunion, men även efter unionens upplösning fortsatte Sigismund I:s söner Vladislav IV och Johan II Kasimir i tur och ordning att titulera sig kungar av Sverige och Polen, vilket togs som förevändning för en lång serie av krig.
Efter en långvarig sjukdom avled Katarina 16 september 1583 på Stockholms slott. Hon begravdes i Uppsala domkyrka. Hennes död markerade slutet på försöken att återinföra den katolska tron i Sverige. 1579 lät Johan uppföra ett slott på Lovön som fick namnet Drottningholm efter hans gemål drottningen. Det är ett minne efter Katarina som finns kvar än idag.
Källor:
Birgitta Lager-Kromnow, Svenskt Biografiskt Lexikon, www.historiesajten.se (Lars O. Lagerqvist, Sveriges regenter, Ulf Sundberg, Kungliga släktband ), www.historiska-personer.nu (Lars Ericson, Johan III, Ingvar Andersson, Erik XIV), www.sv.wikipedia.org, www.kungahuset.se
Arrangör och produktion Bring to Life/Eva Mattsson i samarbete med Polska institutet i Stockholm.
Läs mer om Katarina Jagellonica:
http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=176
Läs mer om föreställningen:
http://www.bringtolife.se/jagellonica.html
http://www.svetur.se/sv/visit-vadstena/products/145214/Drottning-Katarina-Jagellonica/
(Polska institutet, maj 13)