Semestra med en treåring i Trójmiasto

Trójmiasto. Karta: Google maps.

Som småbarnsförälder försöker man ordna semesterresan så att det blir trevligt både för barn och vuxna.

Anna Ahlgren tipsar om hur det funkar att resa med en treåring till Trójmiasto, de tre sammanväxta städerna Gdynia-Sopot-Gdańsk i Gdańskbukten.

Karta: Google maps.

Stranden är ett måste för den som reser till Östersjökusten. . Foto: Anna Ahlgren.

Stranden är ett måste för den som reser till Östersjökusten. .
Foto: Anna Ahlgren.

Det går hyfsat smidigt att resa med lågprisflyg till Polen med barn, särskilt om det inte blir några förseningar. Flygresan är kort, det är spännande att titta ut genom fönstret, det finns många ”varför” att fråga under den korta resan, och vips är det dags att landa.

När vi sent på kvällen fått ut vårt bagage och tagit hyrbilen i besittning gav vi oss iväg för att hitta hotellet i Sopot. Trots den korta resan mellan flygplatsen utanför Gdańsk och Sopot fick vi såklart göra en kisspaus. Första bästa avfart och in på en gata, ut ur bilen och uträtta behovet. Som publik hade vi en stor vildsvinssugga med fyra halvstora kultingar. Adrenalinpåslag – nu gällde det att avleda både barnets och vildsvinens uppmärksamhet. Men efter att ha tittat nyfiket en stund försvann vildsvinen längs vägen in i mörkret. Vilken upplevelse, närkontakt med vildsvin! Dotterns kommentar ”vad söta de är” fick oss att tillfälligt glömma att det faktiskt är förenat med vissa risker att stå öga mot öga med de djuren. Dagen efter berättade lokalbefolkningen att det förekommit vildsvin ute på stranden också i sommar.

Utforska närområdet

På stranden finns alltid saker att studera. Foto: Anna Ahlgren.

På stranden finns alltid saker att studera.
Foto: Anna Ahlgren.

Nästa dag var det dags att utforska närområdet. 200 meter till stranden är inte helt fel. Många hotell i området är utrustade med strandleksaker som barnen kan låna, samt vindskydd och strandmattor. Stranden är bred och välskött, men det finns inget som heter strandskydd i Polen. Restaurangerna ligger inpå sanden längs hela strandpromenaden. Sommarjobbande killar bärandes på stora ryggsäckar med diverse tilltugg och kaffe, går fram och tillbaka och ropar ut ”gotowana kukurydza, migdały w karamelu, mrożona kawa” (kokt majs, karamelliserade mandlar, iskaffe). Vi tyckte synd om deras stämband efter en dags jobb.

Strandpromenaden

För den som hellre går på asfalt än i sand löper den riktiga strandpromenaden utmed stranden, på båda sidor kantad av restauranger, barer och småaffärer, hela vägen till centrum. I en trevlig park längs vägen finns en välbesökt lekplats, och vi fick en paus under den rätt långa promenaden. För den som inte vill gå, finns cykeltaxi, hyrcyklar eller trampbilar för både vuxna och barn att ta sig fram med längs promenadstråket, som för övrigt var tydligt avdelat för cyklister och fotgängare. Inne i centrum finns både butiker och restauranger, och i Polen har man en helt annan (positiv) attityd till barn på restaurang jämfört med Sverige. Många serveringar har kritor, målarböcker och pussel som tidsfördriv för de mindre.

Delar av stranden/vattnet var avgränsade för vattenaktiviteter, vilket var bra – det är skönt att inte bli påpaddlad vid när man badar. Temperaturen var inte särskilt imponerande i mitten av juli, men jag kan tänka mig att det är mer aktivitet bland flytleksakerna och surfbrädorna vid varmare väder.

Utflykt till Gdynia

Anna Ahlgrens huvud på ett fat – Experimentariet i Gdynia.

Anna Ahlgrens huvud på ett fat – Experimentariet i Gdynia.

För att inte vara på stranden alla dagar åkte vi på en utflykt till Gdynia och Centrum Nauki Experyment w Gdyni (Experimentariet i Gdynia). Det är ett museum eller snarare en experimenthall, där barn och vuxna kan ha roligt en hel dag. Här finns möjlighet till vattenexperiment med pumpar, Arkimedes skruv och ventiler anpassade för de mindre barnen. För de lite äldre finns fysiska och praktiska illustrationer av hur havsvågor rör sig, hävstänger, hjärtats funktioner, bikupans utformning, fågelläten och olika synvillor att experimentera med. För de allra minsta barnen finns en liten hage med klossar, kritor och liknande. Runtomkring gick personal som kunde förklara de olika experimenten mer ingående. Inne på museet finns också en hörna där man kan äta medhavd mat eller mat från automaterna – utgång är lika med hemgång, den som går ut får lösa ny biljett om de vill komma in igen. Väl värt ett besök om man letar efter något lite annorlunda.

Havs- och fiskeinstitutet är också spännande. Foto: Anna Ahlgren.

Havs- och fiskeinstitutet är också spännande.
Foto: Anna Ahlgren.

Som alternativ till stranden har Gdynia också ett akvarium. Det var roligt att se fiskarter från Östersjön, men även från mer tropiska vatten. Förutom fiskar fanns även amfibier och reptiler. Personligen tycker jag om att de har en avdelning som belyser föroreningen och nedsmutsningen av havet och dess konsekvenser. I och med att akvariet finns i samband med Morski Instytut Rybacki (Havs- och fiskeinstitutet) visas även pågående forskning och EU-projekt kring innanhavet.

I närheten av akvariet fanns turistbåtar för en tur i hamnområdet. Det var dock inget vi ägnade oss åt, då det blåste kraftiga vindar och regnade den dagen.

Allt som allt var det en mycket lyckad resa med stora möjligheter för att även ett litet barn att ha roligt.

Text & bild:
Anna Ahlgren

Fakta:

Experimentariet: Vuxen 20 zł (47 kr), barn 12 zł (28 kr), det finns flera olika familjerabatter. Barn under 2 år gratis. Tillgängligt för både rullstol och barnvagn eftersom det mesta är på samma våning. Restaurang/servering i anslutning till museet finns.

Akvariet: Vuxen 24 zł (57 kr), barn 12 zł (28 kr), barn under 4 år gratis. Hiss för rullstol/barnvagn finns.

Hyrbil: På flygplatsen i Gdańsk finns alla stora uthyrare representerade. Boka gärna bil på internet. Barnstolar i olika modeller finns att tillgå. Vissa motorvägar är avgiftsbelagda, men det är värt att få köra på ordentliga vägar.