Nyheten att Rysslands president Putin i februari 2008 skulle ha förslagit Polen att de två länderna skulle dela upp Ukraina sinsemellan, har inte oväntat väckt stor uppståndelse i polska medier. Uppgifterna publicerades på nyhetsportalen Politico.com, med hänvisning till förre utrikesministern Radoslaw Sikorski, numera talman i parlamentet.
Nej, inget möte ägde rum mellan Rysslands president Vladimir Putin och Polens dåvarande premiärminister Donald Tusk. Det sade talmannen och förre utrikesministern Radoslaw Sikorski vid sin andra presskonferens på tisdagen. Sikorski förklarade sitt felaktiga uttalande med sitt dåliga minne.

Förre utrikesministern, Radoslaw Sikorski, tar tillbaka allt.
Foto: Wikipedia.
Måndagens stora politiska nyhet i Polen var att Putin 2008 skulle ha föreslagit Tusk att de två länderna i broderlig sämja skulle dela upp Ukraina sinsemellan. Uppgiften fanns hos nyhetsportalen politico.com, som intervjuat Sikorski.
Ingen från UD ville på måndagen kommentera uppgifterna, inte heller premiärminister Ewa Kopacz.
Men talmannens veckoliga politiska briefing med de politiska reportrarna på tisdagen emotsågs med spänning.
Frågestunden blev en besvikelse – Sikorski vägrade tala om intervjun i politico.com och hänvisade till en intervju som under dagen skulle publiceras i tidningen Gazeta Wyborcza.
Många politiker blev upprörda över talmannens avfärdande sätt, och premiärminister Ewa Kopacz kände sig manad att be om ursäkt för Sikorskis beteende.
Intervjun med Sikorski Gazeta Wyborcza kom vid 15-tiden.
Jag var inte med under själva samtalet, men jag har fått det återberättat för mig. Ord har uttalats som då kunde tas för historiska allusioner eller ett sorgligt skämt. Ordet ”förslag” har övertolkats, säger Sikorski till Wyborcza. Putin talar samma språk med många av världens ledare: till Barroso sa han nyligen att han kan erövra Kiev på två veckor.
Den polska kutymen att intervjuer ska godkännas före publicering kan ibland vara bra om man vill reda ut missuppfattningar.
Jag sa till exempel aldrig att Tusk kunde ha blivit inspelad under besöket på Kreml, tillägger talmannen.
Putins uttalande i februari 2008 lät surrealistiskt, säger Sikorski. Det var ju före NATOs toppmöte i Bukarest där han öppet hotade Ukraina och före kriget i Georgien. På Polens begäran fick vi ut Putins tal och överlämnade det till Ukraina. Vi delade med oss av våra farhågor till många länder i Väst men före annekteringen av Krim var det inte alla som ville tro oss, säger Sikorski.
Sikorski avfärdar oppositionens anklagelser om att Polens politik gentemot Ryssland i ljuset av dessa fakta var alltför eftergiven.
Precis som premiärminister Ewa Kopacz sagt kommer Polen aldrig att delta i annekteringar av andra länder. Vi har egna erfarenheter av delningar, säger han.
Men fortfarande kvarstår en del frågor. Samtalet mellan Putin och Tusk har inte spelats in, det verkar inte finnas någon officiell minnesanteckning från mötet. Många ifrågasätter därför Sikorski trovärdighet och väntar på ett uttalande från förre premiärministern Donald Tusk. Och Tusk tiger. Dementerar han kan det bli slutet på Radoslaw Sikorskis politiska karriär.
Varför informerade inte Tusk den polska och den europeiska allmänheten om Putins ”surrealistiska” planer? Varför kommer Sikorski med detta avslöjande nu – efter sex år? Kunde man ha förhindrat katastrofen i Ukraina om Europa och USA agerat tidigare? Eller handlar det om den kommande maktstriden i PO?
Oppositionen kräver Sikorskis omedelbara avgång.

Docent Dorota Tubielewicz Mattsson
Vi kan inte acceptera en person i det polska politiska livet, som har visat så mycket ansvarslöshet, domderar Jaroslaw Kaczynski, partiledare i det största oppositionspartiet, konservativa PiS (Lag och Rättvisa). Den som fått höra om planer på delning av en existerande stat borde ha vidtagit åtgärder på informationsplanet, säger han. Sikorski underrättade inte den dåvarande presidenten Lech Kaczynski om det inträffade. Istället försökte han värma upp relationerna med Ryssland. Även Vänsteralliansen (SLD) ställer sig kritiska till Sikorskis agerande.
Hela historien framstår som ett enda stort frågetecken. En sak är dock säker: många frågor kvarstår och Sikorskis politiska framtid står på spel.