Sjötunga Walewska – ett polskt avtryck i kokkonsten

Det måste vara sjötunga och det får inte saknas hummer i denna eleganta fiskrätt. Foto: wikipedia.

En av världens främsta paradrätter har polsk anknytning. Sjötunga Walewska – skapad av mästerkocken Escoffier – associeras allmänt med grevinnan Maria Waleska – men hör den verkligen ihop med henne?
Bo Bergman reder ut begreppen

Sjötunga Walewska är och har varit en av de verkliga paradrätterna på världens restauranger. Men det är ganska lätt – och billigare – att själv laga till den. Man får förstås inte pruta på ingredienserna; det ska vara sjötunga, hummer och tryffel samt mornaysås, gärna med hummersmör i. Okej då, det kan gå nästan lika bra med piggvar eller rödspätta.

Den här filérätten är komponerad till den polska grevinnan Maria Walewskas ära, säger de flesta. Några hävdar i stället att hennes utomäktenskaplige son med Napoleon Bonaparte, diplomaten och politikern Alexandre Florian Joseph Colonna Walewski och dennes hustru Maria kan ha lånat sitt namn åt rätten.

Den polska grevinnan Maria Walewska.
Oljemålning av François Gérard. Foto: wikipedia.

Den franske mästerkocken Auguste Escoffier – ”kockarnas kung och kungarnas kock” – har själv skrivit att den berömda sjötungsrätten är en av hans skapelser. När den skapades finns det lite olika uppgifter om. I slutet av 1890-talet publicerades en biografi över Napoleons älskarinna Maria Walewska, och det kan ha bidragit till att rätten fick namn efter henne.

År 1907 omnämns maträtten med sitt franska namn i Dagens Nyheter – Filets de sole à la Walewska.

År 1807 träffade Napoleon I den 18-åriga grevinnan Maria Walewska, född Łączyńska, i Warszawa. Bägge var gifta, men det var inget hinder för honom. När hon till slut gav efter för hans stormande kärleksförklaringar och inledde förbindelsen, gjorde hon det motvilligt, för fosterlandets skull, understryks det i många romantiska skildringar av den berömda polsk-franska kärleksaffären. Polen hade ju förlorat sin självständighet efter tre delningar, och patriotiska polacker hoppades att Napoleon skulle hjälpa landet att bli återupprättat. I stort sett det enda den franske kejsaren gjorde för Polen var att skapa hertigdömet Warszawa (1807–1813).

Maria Walewska och Napoleon hade kontakt i flera år fram till 1815, då hon träffade honom sista gången på Elba. Hon dog två år senare.

I Sverige har det förresten bakats både Walewska- och Napoleon-tårtor och -bakelser. Kejsarbakverken tycks fortfarande säljas i viss utsträckning.

Greta Garbo och Charles Boyer spelade Walewska och Bonaparte i filmen Conquest 1937.
Foto: wikipedia.

Och den svenska skådespelaren Greta Garbo spelade 1937 Maria Walewska i succéfilmen Conquest.

Text: Bo Bergman
bilder: wikipedia.