Sju år av nyhets- och kulturrapportering

webb-Bulletinen är en tidning som vill förmedla nyheter och kunskap om Polen till svenskarna. Och idag har vi hållit på i sju år!

I december 2005 började wB publicera dagliga nyheter om Polen på nätet. Avsikten var – och är – att visa svenskarna det viktigaste som händer i vårt södra grannland och hur polackerna reagerar inför olika händelser. Ibland är det samma reaktioner som här i Sverige, andra gånger är vi ganska olika.

Den mest påtagliga skillnaden är att religionen fortfarande är så viktig för polackerna. Visserligen breder sekulariseringen ut sig, inte minst i storstäderna, men de flesta har vuxit upp i hem där den katolska tron varit viktig. I Polen kan man fortfarande dömas till fängelse för att man sårat andra personers religiösa känslor. Det kan man inte i Sverige.

Den polska patriotismen är också påtaglig. Skolbarnen fostras till att vara stolta över sitt land och att vara medvetna om allt vad folket har lidit under decennier av förtryck.

Både Sverige och Polen har klarat den ekonomiska krisen hyggligt. Nästa kris är befolkningsfrågan – en färsk prognos visar att polackerna kan vara fem miljoner färre om trettio år. Regeringen Tusk vidtar åtgärder för att unga par ska skaffa fler barn, att utvandringen ska avta och att invandrare ska vilja flytta in. Fler dagis aviseras, rejält utökad mammaledighet – och några pappadagar ska det också bli. Fast det vill jag se innan jag tror det.

Relationerna mellan våra två länder växer efterhand. Inte minst inom EU, där utrikesministrarna Carl Bildt och Radoslaw Sikorski tillsammans värnar om det östliga partnerskapet.

I den kulturella sektorn ser Polska institutet till att vi i Sverige (eller rättare sagt: ni i Stockholm) får se prisbelönta polska filmer och konstutställningar. Böcker som översätts når ju hela riket – men de är just nu ganska få. Och de flesta handlar inte om hur det är att leva i dagens Polen. Min dröm har länge varit att så mycket vardagsprosa skulle översättas till svenska att vi skulle känna oss lika hemma i Warszawa som i London och New York.

I våras hedrade president Komorowski Bulletinen med riddartecknet av Polens förtjänstorden för de sju åren av nyhetsrapportering. För det tackar redaktionen och tar nya tag inför det kommande året.

Gunilla Lindberg
redaktör