Skandalernas man har fått sparken – igen

Andrzej Lepper, som veckotidningen Wprost avbildade honom under sexskandalen i vintras.

Andrzej Lepper, som veckotid- ningen Wprost avbildade honom under sexskandalen i vintras.

Skandalerna har kantat hans ministerbana och regeringschefen har tappat tålamodet. Andrzej Lepper har sparkats från regeringen. Igen.

Första gången var under budgetförhandlingarna i höstas, då premiärminister Jaroslaw Kaczynski och finansminister Zyta Gilowska inte kunde acceptera hans krav på pengar till lantbruket.

Han kom tillbaka ganska snabbt. Hur länge dröjer det den här gången?

Självförsvarsledaren Lepper
alltmer politiskt belastad

Det är inte första gången Självförsvarsledaren Andrzej Lepper är i blåsväder. Tvärtom – sedan han kom med i den Kaczynskiledda regeringen efter valet 2005 han har ensam stått för mycket av det som fått internationella medier att Intressera sig Polen. Uppmärksamheten har inte varit odelat positiv.

Redan innan regeringsförhandlingarna var klara förra våren, dömdes Lepper till fängelse villkorligt för förtal, vilket borde vara en rätt dålig start för en kombinerad jordbruksminister och vice premiärminister. Vid första besöket i Bryssel gick han ut rätt spektakulärt. I sitt inlägg i den europeiska djurskyddsdebatten konstaterade han att djurskydd är sånt som rika länder kan hålla på med. I Polen har vi inte råd.

När hösten kom dominerades den politiska debatten av regeringens första budget. Fackministrarna kom med sina önskemål och krav. Regeringschefen Kaczynski och finansminister Gilowska skar ner. Det måste gå ihop. Jordbruksministern visade sig vara svårast att komma överens med. Till slut sparkades Lepper ut – men var tillbaka inom några veckor med en tillfredsställande uppgörelse på fickan. Kaczynski behövde Leppers parti, det lilla populistiska Självförsvar (SO), för att kunna sitta kvar.

Sexskandal på partikansliet

Efter budgetförhandlingarna bröt den stora sexskandalen ut. Lepper och ett par andra i SO-ledningen anklagades för sexuella trakasserier. Kvinnor på partikansliet var tvungna att ställa upp på sex med partiledaren och hans vänner för att få behålla jobbet. Eller för att främja makens politiska karriär! Partiledaren tyckte att det var en storm i ett vattenglas: Så gör man överallt i Europa. Oppositionen krävde nyval.

En av Leppers närmaste män, Stanislaw Lyzwinski, åtalades för sexuella övergrepp och ärendet behandlas i rätten. Nu skulle Lyzwinski hålla sig borta från det politiska rampljuset för att inga skuggor skulle falla över den prövade regeringen Kaczynski. Det dröjde inte många veckor förrän Lepper visade sig på en presskonferens med sin gamle vän. Premiärministern var missnöjd.

Korruption i lantbrukarnas försäkringskassa

I mars, när de värsta dyningarna hade ebbat ut, kom nästa uppseendeväckande händelse. Lantbrukarnas försäkringspremier skulle förvaltas, och anbud hade begärts in. Chefen för försäkringsfonden fick nu veta att det var lämpligt att uppdraget gick till en person på Leppers kansli med egen firma. Antikorruptionsbyrån utreder.

I slutet av maj kom också uppgifter om att partimedlemmar kunde köpa sig en valbar plats på valsedeln för 20 000 zloty. Det skulle maskeras som en donation till partiet. Nu finns det regler för hur partier kan ta emot pengar, därför fick fattiga pensionärer, studenter och arbetslösa en liten slant för att figurera som donerande privatpersoner. De anställda förväntades också skänka fem procent av sin lön till partikassan. – Det var frivilligt, påpekade partiledaren surt, vilket gladde de anställda. Utredning pågår.

Även säkerhetspolisen är intresserad

Kort därefter visade det sig att Lepper också är föremål för utredning av säkerhetspolisen. Som sin officielle rådgivare i Ukrainafrågor har han uppgett Mykolaj Hijnala, en ukrainsk präst med uttalade antisemitiska och nationalistiska åsikter. Hijnala misstänks ha haft kontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten på sin tid. Nu utreds också Leppers kontakter med det forna Sovjet. Redan i februari kom det för övrigt ut att partiledaren accepterat en hedersprofessur på en välkänd, privat och antisemitisk högskola i Ukraina.

Nu är vi mitt i sommaren. Månadens skräll är mutorna på departementet. På jordbruksdepartementet ska man bland annat hantera klassningen av jordbruksmark. Högt uppsatta personer – inklusive ministern – misstänks ha tagit upp till tre miljoner zloty i mutor för att sköta klassningen av jordbruksmark på ett sätt som var gynnsamt för bestickarna. Antikorruptionsutredningen utreder igen.

Och det tycks vara detta senaste som till slut fick Kaczynskis tålamod att brista. Lepper fick gå. Det är svårt med en minister som har dragit på sig så mycket misstankar om brott att såväl polisen som Antikorruptionsbyrån och säkerhetspolisen har startat utredningar. Men partiet, SO, stannar kvar i regeringen. Och Lepper har en benägenhet att dyka upp som gubben i lådan.

Gunilla Lindberg

Bakgrund:
Född 1954, gick på jordbrukshögskola men avlade aldrig någon examen. Började med politik på 70-talet i PZPR (Förenade Arbetarpartiet) och bildade 1991 i samarbete med en grupp missnöjda bönder Bondefacket Självförsvar och året därpå partiet med samma namn. Har suttit i sejmen i flera omgångar. När det Kaczynskiledda partiet Lag och Rättvisa (PiS) efter valet 2005 skulle bilda regering behövdes stöd av några småpartier, varav SO blev det ena. Det är fjorton månader sedan han blev minister första gången.
Leppers egen ambition är att bli Polens president i nästa val 2010.