EU-mötet i Bryssel kommenteras av medier i hela Europa. De polska statliga medierna är liksom Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), mycket nöjda med premiärminister Beata Szydłos insats, medan liberala medier är mer kritiska.
Nyhetsportalen Onet skriver att fiaskot i Bryssel är Jarosław Kaczyńskis personliga nederlag.
Aldrig tidigare har den polska regeringen fått så mycket stryk, alla taktiska och strategiska allianser som Kaczyński byggt under de senaste månaderna visade sig inte vara värda någonting. EU-ländernas ledare visade sig inte alls vara eniga med Kaczyński. Och det mest spektakulära i PiS misslyckande är den synnerligen olämpliga aktionen mot Donald Tusk, skriver Onet.
Att samtliga toppar i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) med ordföranden Jarosław Kaczyński i spetsen mötte på flygplatsen med stora blomsterfång förändrar inte fakta: inget av de andra medlemsländerna röstade med Polen. Kaczyński skickade ut ett självmordskommando för att attackera Tusk. Efter nederlaget ser han sig nu som vanligt om efter skyldiga. Den här gången måste det vara EU och i synnerhet Tyskland.
Enligt Kaczyński domineras EU av Tyskland som utövar stor press på övriga medlemsländer. Men, hävdar han, Polen har nu återtagit sin ställning som suverän stat som ska försvara sina intressen.
Därför hyllades premiärminister Beata Szydło för sitt mod och sina framgångar när hon kom hem till Warszawa igen. Men PiS får nu igen för mer än ett års krig med EU och Venedigkommissionen om Konstitutionsdomstolen, skriver Onet.
Å andra sidan är den stora tyska tidningen Die Welt inte heller nöjd. Die Welt ser Donald Tusk som en medelmåttigt framgångsrik ledare, som visserligen blev omvald trots Polens protester, men samtidigt innebär det att EU nu inför 60-årsfirandet är mer splittrat än någonsin tidigare.
Den deklaration som ska undertecknas på Romfördragets 60-årsdag ger inget svar på viktiga frågor: Vad vill vi? Hur vill uppnå det och hur långt vill vi växa tillsammans. Att dokumentet skullevara en signal om enighet, som förbundskansler Angela Merkel hävdade, är en chimär, fastslår Die Welt.
Szydło blev mötets förlorare, men det är naivt att tro att detta är en engångshändelse. Detta kommer att få långtgående konsekvenser för både för Polen och EU. Polen har stor betydelse för EU och Warszawa kan använda sin vetorätt. Beslut om en försvarsunion och Brexitförhandlingarna kräver i princip enhälliga beslut. Det ger Kaczyński möjligheter ett ge betalt för gammal ost, skriver den tyska tidningen.
Brittiska The Telegraph kritiserar Theresa May för hennes beslut att stödja Tusk i stället för Polen så nära inpå Bexitförhandlingarna. Brittiska förhandlare har pekat ut Polen som en viktig allierad inför förhandlingarna, vilket nu kan gå om intet.
I Sverige skriver flera tidningar om uppgifter i polska medier att Sverige skulle ha ställt sig bakom Polens krav på att få bort Donald Tusk.
Det är en felaktig uppgift, säger statsminister Stefan Löfvén till Svenska Dagbladet. Jag har varit väldigt tydlig med var jag står.
Löfvén hade ett samtal med premiärminister Beata Szydło före samtalen i Bryssel, där han redogjorde för Sveriges inställning. (Onet.pl, Die Welt, The Telegraph och Expressen 10/11 mars 17)