Smolenskoffren grävs upp igen

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom. Foto: wikipedia.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

Polen går nu vidare med sin nya undersökning av vad som egentligen orsakade flygkatastrofen i Smolensk, då 96 personer, bland dem dåvarande presidenten Lech Kaczyński och hans hustru Maria, omkom.

Samtliga offer som inte är kremerade ska exhumeras, d.v.s. deras gravar ska öppnas och kvarlevorna ska undersökas. Det meddelade riksåklagaren Zbigniew Ziobro, som också är justitieminister, i ett möte med offrens anhöriga, skriver Newsweek Polska. Bland dem fanns också Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), tvillingbror till den avlidne presidenten, som har föresatt sig att ta ett antal personer ska stå till svars för flygolyckan.

Kvarlevorna ska genomgå datortomografi, DNA-test och olika toxikologiska undersökningar för att fastställa identiteter och orsakerna till deras död, och rekonstruera flygolyckan och dess orsaker, skriver tidningen.

Flera anhöriga är mycket kritiska till att gravarna ska öppnas sex år efter olyckan och tror inte att man kommer att få fram något nytt.

Herrar Macierewicz och Ziobro ägnar sig åt ren nekrofili, säger en man som förlorade sig hustru i kraschen. Försvarsminister Macierewicz hävdar att det fanns en bomb under president Kaczyńskis stol, så då kan man ju börja med att gräva upp presidentens lik. Men jag protesterar kraftigt mot att man gräver upp min fru. Det är omänskligt, det är en kränkning av privatlivets helgd, av min och familjens sinnesfrid.

Andra har ingenting att invända eller känner att man måste ställa upp.

De allra flesta medicinska utlåtanden som gjordes av rysk sjukvårdspersonal innehöll väsentliga fel, meddelade Ziobro. Sex av de nio kroppar som hittills grävts upp efter begravningen har visat sig vara någon annan än den vars namn stod på graven. Kvarlevorna kom hem i förseglade kistor, och de ska undersökas av de bästa experter, polska och internationella.

Dessutom kommer man att undersöka nedslagsplatsen, eftersom de tidigare utredarna slutade leta efter bevis på ett attentat innan de fått resultat.

Efter kraschen den 10 april 2010 tillsatte både Ryssland och Polen en haverikommission, som resulterade i att dåvarande försvarsministern och ett stort antal flyggeneraler fick sparken, och det regemente som hade hand om transporter av presidenten och regeringen lades ner. Men Kaczyński anser att det ytterst är dåvarande premiärminister Donald Tusk som bär ansvaret, och åklagarna undersöker nu vilka som på något sätt hade med flygresan att göra i avsikt att dra dem inför rätta. Även Tusks dåvarande kanslichef Tomasz Arabski, som senare blev ambassadör i Madrid, har kallats hem till Warszawa för att stå till svars.

De efterlevandes familjer har också stämt ett antal personer för att ha varit nonchalanta i förberedelserna inför presidentens resa till Smolensk och därmed anses ha del i skulden, som t.ex. Arabski. (Newsweek Polska och wB 21 juni 16)