Smolenskolyckan blir PiS ödesfråga

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

I sin strävan att få igång en ny utredning av Smolenskkatastrofen 2010, då förre presidenten Lech Kaczyńskis plan störtade i svår dimma utanför Smolensk och alla 96 ombord omkom, har det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu riktat in sig på dåvarande premiärminister Donald Tusk – idag ordförande i Europeiska rådet.

Regeringens talesperson Elżbieta Witek säger till TVN 24 att det med tanke på landets tillstånd vore bra om man kunde dra Tusk inför riksrätt.

Om man jämför hur den polska staten agerade efter Smolenskkraschen med hur regeringarna i Holland och Ryssland agerat vid de flygkatastrofer som drabbat dem ser man en kolossal skillnad, säger Witek. De inledde utredningarna omedelbart – medan vi efter fem år fortfarande inte vet någonting om orsakerna till olyckan.

Hon påpekar samtidigt att det är hennes personliga åsikt – ingenting som regeringen har diskuterat.

Men Adam Lipiński, en stark man inom partiet och en av dem som står ordföranden Jarosław Kaczyński närmast, säger samma sak till tidningen Super Express.

Tusk har mycket på sitt samvete. Det räcker att som exempel nämna att han lämnade över undersökningen av Smolenskolyckan till Ryssland. För det borde han ställas inför riksrätt, säger Lipiński.

Smolenskolyckan tycks vara en av PiS viktigaste frågor. Efter kraschen den 10 april 2010 gjordes en officiell rysk utredning som kom fram till att misstag från den polska besättningen orsakade flygkraschen. Även den polska regeringens haverikommission kom fram till att det visserligen fanns några frågetecken kring de ryska trafikledarnas agerande, men huvuddelen av ansvaret låg på den polska sidan. Besättningen var inte utbildad på flygplanstypen och ingen av dem talade ryska – militärflygplatsen utanför Smolensk hade normalt ingen trafik från utlandet och flygledarna talade inte engelska. Ett antal polska flyggeneraler fick sparken och det regemente som haft ansvaret för presidentens och regeringens resor lades ner.

Men för Jarosław Kaczyński som i olyckan förlorat sin tvillingbror blev Smolensk-olyckan en hjärtefråga. Han anklagade sin främsta politiska rival, dåvarande premiärministern Donald Tusk, för att ligga bakom olyckan. Kaczynski och med honom PiS trodde aldrig på de statliga haverikommissionerna. Man gjorde en egen utredning och lade fram teorin att planet sprängts i luften. Anledningen skulle vara att Kreml såg Lech Kaczyński som en farlig motståndare eftersom han motarbetade det närmande som pågick mellan EU och Ryssland men också för att han i konflikten mellan Georgien och Ryssland 2008 ställde sig på Georgiens sida.

Jarosław Kaczyński har ända sedan olyckan väntat på att få upprättelse för sin brors död.

Under de dryga fem år som gått sedan olyckan har PiS haft ett flertal Smolensk-konferenser, där man lägger fram nya hypoteser om orsakerna till olyckan. Oftast handlar det om att presidentplanet utsatts för ett politiskt attentat. Ingen av forskarna är expert på flygolyckor och ingen av dem har varit nära flygplansvraket eller de svarta lådorna.

Som wB berättat togs den polska regeringens officiella haverirapport bort från regeringens hemsida på tisdagen. Den 10 november höll partiet en minneshögtid för offren i Warszawa. Alla viktiga PiS-politiker – premiärminister Beata Szydło, utrikesminister Witold Waszczykowski, Jarosław Kaczyński m.fl – talade om vikten av att äntligen få igång en riktig utredning. Den PiS närstående presidenten Andrzej Duda försäkrade när han vunnit presidentvalet i våras att ett monument ska resas framför presidentpalatset.

Det tycks som att man nu närmar sig det egentliga målet – att nagla fast Donald Tusk som ansvarig och som en feg anpassling inför Moskva. Lech Kaczyński har aldrig varit närmare den efterlängtade upprättelsen och avslöjandet av den ”riktiga” orsaken till katastrofen som nu äntligen kan klargöras och nå ut i världen.

Dorota Tubielewicz Mattsson