Solidaritetsprästen Jankowski – en fallen ikon

Fader Henryk Jankowski predikar på Leninvarvet i augusti 1980.
Foto: Solidaritetscentret.

Åtta år efter Solidaritetsprästen Henryk Jankowskis död börjar det sippra ut obehagliga fakta ur hans liv. Flera personer träder fram och berättar om sexuella övergrepp på barn och ungdomar. En föga tilltalande bild av fader Janowski växer fram.

Birgittakyrkan i Gdańsk och fader Henryk Jankowski blev internationellt berömda tack vare sin betydelse för Solidaritetsrörelsen på 1980-talet. Jankowski fick i början av 1970-talet bygga upp kyrkan som förstördes under andra världskriget. Som den fixare han var lyckades han göra det med hjälp av pengar från Tyskland, goda kontakter och kunskaper i tyska. Under augustistrejken 1980 skickades han till Leninvarvet för att förrätta mässor, och han blev kvar där, lämnade inte Lech Wałęsas sida. Han började associeras med den demokratiska oppositionen i Polen och inga viktiga politiska möten, samtal eller händelser skedde utan hans närvaro.

Men under tiden utspelade sig ett drama som få visste om, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Jankowski var pedofil, han förgrep sig på både flickor och pojkar, han gav pengar och presenter och han hotade dem till tystnad. En 14-årig gravid flicka begick självmord då ingen i familjen ville tro på att hon blivit våldtagen av Jankowski. Barnen visste och varnade varandra för prästen.

Men det fanns också barn med problem (hemma, i skolan) som lät sig omhändertas av prelaten. De stannade över natten i hans lyxiga hem, sov i hans säng, lät honom kyssa sig på munnen, följde med honom på utlandsresor och fick pengar, kläder och prylar.

Under 1980-talet fick han besök av världens främsta politiker och representanter för det internationella näringslivet. I hans hem hade den polska demokratiska oppositionen sina möten. Jankowskis auktoritet växte, liksom hans förmögenhet.

Biskopen i Gdańsk Tadeusz Gocłowski oroade sig för Jankowskis relationer med unga pojkar och män. Han beskrev honom som homosexuell (pedofili var bortom mångas fattningsförmåga) men vände ändå bort blicken.

Efter kommunismens fall 1989 övergavs Jankowski av sina forna medarbetare som börjat ana vad han ägnade sig åt privat. Han allierade sig med missnöjespolitikern Andrzej Lepper och hans parti Samoobrona (Självförsvar) som han kallade för det nya Solidaritet. Han kom med en rad antisemitiska och provokativa uttalanden. I kyrkan placerade han symboler för liberala partier bredvid symboler för det nazistiska SS och det sovjetiska KGB.

Davidsstjärnan är inte med, för den är en del av symboler som hakkorset och hammaren och skäran, sade han. Vid sidan av provokationerna sysslade han under denna tid med lobbying, välgörenhet och livsnjutning. Hans utsvävande liv och kostsamma vanor blev vida omtalade, likaså hans girighet och fåfänga.

Därefter förbjöds han att predika under ett år.

I december 2003 vände sig ett föräldrapar till åklagarmyndigheten i Gdańsk. De misstänkte att sonen var beroende av droger och ville att han skulle tvingas genomgå en avvänjningskur. När domaren hört om pojkens ”vänskap” med Jankowski, kyssandet på munnen, samma säng, presenter och pengar, hans förändrade personlighet beslöt hon att ta den rättsliga vägen. Sommaren 2004 inleddes en förundersökning om sexuellt tvång mot en minderårig.

Domaren fick sin bil sönderbränd och hotelsebrev.

Prelaten nekade till brott och gick till frontalattack mot medier som ”bekämpade kyrkan”.

Jankowski fick pojken att i ett brev till biskopen dementera allt föräldrarna berättat, men under polisförhöret framkom att de talat sanning. Om han inte sagt ja hade han inte fått vare sig kläder, pengar eller dyrbara presenter. Vid en husundersökning fann polisen barnpornografi och porrfilmer. Man också kunde se att någon dagen innan försökt radera bilder på unga män och porrsajter från Jankowskis dator.

Men åklagaren lade ner ärendet. Jankowski gick fri. De sista åren av sitt liv tillbringar han i isolering, svårt sjuk, utfattig och förbittrad. Han avled i juli 2010 och fick en hedersam begravning av ärkebiskopen Leszek Głódź (själv anklagad för pedofili).

Den staty av Jankowski som rests i centrala Gdańsk vill invånarna nu ha bort. Någon har lagt barnskor vid statyn och någon annan en lapp med ett enda ord – ”pedofil”. Det är människornas protest mot den rena ondskan och kyrkans förljugenhet och tystnad.

En ikon har fallit.

Dorota Tubielewicz Mattsson