Solidaritetsprästen var kontroversiell

Om de döda inget annat än gott, men Henryk Jankowski var kontroversiell, skriver Gunnel Arbin i sitt porträtt av den nyligen avlidne Solidaritetsprästen. 1980talets upprorshjälte tappade en del av glorian efter Solidaritets seger över kommunismen. Han gjorde sig känd för sin exklusiva smak. Han var också antisemit och misstänktes i början av 2000-talet för pedofili.

Om de döda ingenting annat än gott, lyder ett gammalt talesätt och det besannas nu i Henryk Jankowskis eftermäle. Han gick bort den 12 juli på ett sjukhus i Gdansk i en ålder av 74 år. Han vann sin ryktbarhet som Lech Walesas biktfar och den som ledde mässorna för de strejkande arbetarna på Leninvarvet i Gdansk i augusti 1980.

Han var då kyrkoherde i S:ta Birgittakyrkan, varvsarbetarnas egen helgedom i Gdansk. Jag minns mitt besök där i den vackra lilla gotiska tegelkyrkan i september 1988. Där fanns en bronsskulptur av Jerzy Popieluszko, martyrprästen som plågades till döds av polska kommunistiska säkerhetspolisen 1984. Sådana minnesmärken kunde bara finnas i kyrkorna, där hemliga polisen UB inte vågade gå in.

I slutet av 1980-talet var Jankowski fortfarande omstrålad av sin glans som upprorshjälte mot det kommunistiska förtrycket. Efter Solidaritets seger hösten följande år bleknade glansen efterhand. Jankowski som kom från arbetarmiljö i stadsdelen Stargard gjorde sig känd för prästgårdens eleganta möbler och den storslagna Mercedes han alltid färdades i. Ett av hans projekt (som aldrig blev realiserat) var att i sin kyrka bygga ett altare av bärnsten, ett material med gamla traditioner på Östersjökusten.

Som många konservativa polska katoliker var Jankowski antisemit. När han hållit en antisemitisk predikan och dessutom i det sedvanliga prydandet av Jesu grav i katolska kyrkor på långfredagen hängt ut skyltar med texten ”Judarna dödade Jesus och profeterna och de förföljer oss nu”. För detta blev han suspenderad i tio månader av kardinal Glemp.

Han återkom men 2005 blev han invecklad i ännu en skandal. I flera månader hade han gett husrum i prästgården åt en korgosse, som rymt hemifrån. Denne som efterlystes av sin mor hade också tagit emot pengar av sin beskyddare och det är sannolikt att Jankowski gjort sig skyldig till pedofili. Den mäktige prosten i S:ta Birgittakyrkan blev i praktiken avsatt av sin chef, ärkebiskop Tadeusz Goclowski men vägrade lämna sin ståtliga prästgård. Till slut fick han emellertid lov att dra sig tillbaka till ett kloster.

Till begravningen kom förutom Gdansks borgmästare också en annan kontroversiell prelat, Tadeusz Rydzyk, grundaren av den katolska radiostationen Radio Maryja och dess avläggare TV-stationen Trwam. Hans tidigare biktbarn Lech Walesa var dock inte närvarande. Och den avlidne hyllades som ”Republikens riddare”. Efter döden är alla kontroverser som bekant historia.

Av Gunnel Arbin