Sommaren då Alicja mötte påven, psykologen och första pojkvännen

Emmy Abrahamson
Min pappa är snäll och min mamma är utlänning
rabén&sjögren 2011

Emmy Abrahamson. Foto: Jenny Bäcklin

Emmy Abrahamson är en av de unga svenska författare som skriver om hur det är att växa upp som barn med invandrarbakgrund. Förra året debuterade hon med ungdomsboken Min pappa är snäll och min mamma är utlänning.

Boken, som nu också har kommit i pocket, handlar om 16-åriga Alicja. Hon går i skolan i Ystad och har svenska vänner, men mamma är polska och ganska olik vännernas mammor både vad gäller temperament och sätt att ta tag i livets förtretligheter. Pappa, som är snäll och svensk, reser bort i första kapitlet.

I och med sommarlovet väntar en rad prövningar för tonåringen.

Släkten från Polen kommer och hälsar på, polska hantverkare invaderar huset, och mamma rycker med jämna mellanrum ut för att tolka åt Ystadspolisen. Mammas sangviniska sätt att reda ut problem försätter stundtals dottern i brydsamma situationer.

Kulturkrocken är prövande för Alicja, som helst vill drömma om skolkamraten Ola, som både hon och bästa väninnan är kära i.

Det är en munter och lite ironisk berättelse om sommaren då Alicja mötte påven, polisens psykolog och fick sin första pojkvän.

Bakom den lättsamma ytan skymtar också bilden av kommunisttidens polacker som desperat tog sig ur hemlandet för att skapa sig ett bättre liv någon annanstans – till exempel i Sverige.

Gunilla Lindberg