Spielberg spelar in sin nya film i Wrocław

Filmregissören Steven Spielberg. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Filmregissören Steven Spielberg.
Foto: Georges Biard, wikipedia.

Den världsberömde regissören Steven Spielberg har anlänt till Wrocław där han ska spela in sin nya film, spionthrillern St. James Place.

Wrocław ”spelar” centrala Berlin under kalla krigets dagar i början av 1960-talet. Staden var då tudelad: den fransk- brittisk-amerikanska delen och den sovjetiska delen.

Det har tagit en månad att sätta upp scenografin. På gatorna finns nu kulisser som ska likna de delvis förstörda husfasaderna, en del av husen har genomgått en ”föråldringsprocess”, och en imitation av Berlinmuren har byggts upp.

Filmens manus, som har skrivits av bröderna Joel och Ethan Coen, bygger på Matt Charmans text som handlar om den så kallade U-2-incidenten. En amerikanskt spionflygplan sköts ner över sovjetiskt territorium. Man trodde att piloten omkom i samband med nedskjutningen men i verkligheten hamnade han i sovjetisk fångenskap. Filmen handlar om den första spionutväxlingen mellan stormakterna den 10 februari 1962 på den berömda Glienicker Brücke, senare kallad ”spionernas bro”.

Huvudpersonen i filmen är CIA-juristen, James Donovan, som spelas av Spielbergs favoritskådespelare, Tom Hanks. Han har till uppgift att ta sig över till andra sidan av Berlinmuren och förhandla med ryssarna om frigivning av piloten.

För bilderna står den polske filmfotografen och Oscarsvinnaren, Janusz Kamiński.

Premiären beräknas till oktober 2015.

Wrocławborna kan räkna med allvarliga trafikstörningar eftersom flera gator i centrala staden stängs av.

Dorota Tubielewicz Mattsson