Steinmeier på blixtbesök i Warszawa

Den tyske utrikesministern Frank Walter Steinmeier är på oväntat besök i Warszawa. Med sig har han ett nytt förslag på diplomatiska initiativ i Ukrainakrisen.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Varken polska eller tyska diplomatiska källor vill avslöja detaljerna kring samtalen. Gazeta Wyborcza har dock fått veta att tyskarna önskar nya diskussioner kring hur man ska få slut på kriget i Ukraina.

Tyskland har redan diskuterat det nya förslaget med Frankrike, och nu gäller det att få Polen med på noterna.

Tysklands kansler Angela Merkel och den franske presidenten Francois Hollande beger sig till Kiev under dagen och fortsätter sedan till Moskva. Tanken är att föra samtal med de båda ländernas presidenter.

De diplomatiska diskussionerna om Ukrainakrisen kan ju inte pågå i all oändlighet, sa Hollande på torsdagen och berättade att han tillsammans med Merkel utarbetat en överenskommelse som kan accepteras av båda sidor.

Steinmeier träffar under sina samtal i Warszawa president Bronisław Komorowski, premiärminister Ewa Kopacz och utrikesminister Grzegorz Schetyna. Med tanke på att presidenter ytterst sällan träffar utländska utrikesministrar förefaller saken mycket allvarlig.

Det råder i Tyskland stor frustration över Ryssland. Steinmeier var en av arkitekterna bakom den tysk-ryska vänskapen. Idag är han maktlös inför Putin.

Merkel har talat ett dussintal gånger i telefon med Putin. Inget av den ryske presidentens löften till henne har hållits.

Ryssland vill få Tyskland att diskutera Ukrainafrågan över huvudet på EU. Ryssland vill till och med att man i Berlin arrangerar en tysk-rysk fredskonferens. Än så länge får Moskva emellertid tummen ner.

Eskaleringen av våldet i, ja, låt oss kalla det vid dess rätta namn, Ukrainakriget får kanske västländerna att till slut inse att sanktioner och verbala protester inte räcker. Det behövs ett mycket bestämt och konkret agerande. Ryssland spelar ut Europa och världen precis som det vill. Att vända bort blicken och hoppas att man på så sätt undviker en öppen konflikt med Ryssland är befängt och kommer att få ödesdigra konsekvenser.