Stolar i Kraków erinrar om Förintelsen

Konstinstallationen Płac Bohaterów Getta – Gettots hjältars torg.

Betongväggen som leder till det nya museet för nutida konst MOCAK - mitt i det gamla fabriksområdet. I bakgrunden syns Schindlers Emaljfabrik.

MOCAK, det nya museet för modern konst i Kraków, öppnade sina dörrar den 19 maj 2011. Närvarande vid den högtidliga invigningen var president Bronisław Komorowski och Krakóws borgmästare Jacek Majchrowski.

MOCAK ligger i Podgórze/Zabłocie – ett industriområde på andra sidan Wisła. Där låg Krakóws getto och där kan man besöka Schindlers emaljfabrik (numera museum) som du kunde läsa om i föregående nummer av Bulletinen. Enklast kommer man till detta område med spårvagn nr 7 eller 13, hållplats Plac Bohaterów Getta.

Redan här möter man en permanent konstinstallation: trettiotre belysta större stolar och trettiosju mindre stolar i brons. De ska påminna om de möbler och andra tillhörigheter som judarna tvingades lämna kvar när de deporterades till koncentrationslägren. I ena ändan av torget ligger gettots enda tillåtna apotek Pod Orłem, som nu inhyser ett litet museum.

Därifrån är det ca 500 meter under järnvägen och genom ett gammalt industriområde, tills man når Schindlers emaljfabrik. Där har en permanent utställning om Kraków under andra världskriget 1939-1945 iordningställts. Bakom denna byggnad har det senaste året ett helt nytt modernt museum vuxit upp. Det är osynligt från gatan, men en enormt stor, hög vägg av ljusgrå betong visar vägen till den modernistiska byggnaden. Den har skapats av den italienske arkitekten Claudio Nardi, som bland annat ritat de omfattande kontorskomplexen Vertex Tower i Amman, Jordanien. Investeringskostnaderna har uppgått till ca 70 miljoner złoty varav EU har finansierat ca hälften.

MOCAK är museets kortnamn och logo – det står för Museum of Contemporary Art in Kraków. Här kommer man framför allt att visa dels konst från de två senaste decennierna och dels verk från den egna samlingen.

Under hösten blir det flera nya utställningar; i september ”Mellan skulptur och mode” – en ung kvinnlig student från Konstakademin i Kraków visar foto och videokonst. Utställningen ”Aktionister från Wien” är en stor samling konstverk utlånad från Essl museum i Wien.

Karin Maltestam.

I december kommer så en utställning med namnet ”Resa österut” med ett antal konstnärer från Georgien, Armenien, Vitryssland, Moldavien, Polen med flera länder.

För den som är intresserad av det senaste inom konsten, kan MOCAK vara väl värt ett besök. Mer information finns på deras hemsida.

Text och foto:
Karin Maltestam

Läs mer:
Mocaks hemsida >>

Schindlermuseets hemsida >>

Apoteket Örnens hemsida >>