Stor förlust för världens musikliv

Den berömde dirigenten Jerzy Semkow har avlidit, 86 år gammal. Under sin långa karriär dirigerade han de bästa orkestrarna i världen.

Han föddes år 1928 i Radomsk. Efter studier i Kraków åkte han till dåvarande Leningrad för att studera för Jevgenij Mravinskij, Leningrads filharmoniska orkesters berömda chef.

I mitten av 1960-talet blev Semkow allt mer uppskattad utomlands, först som dirigent för Kungliga Operan i Köpenhamn och sedan som gästdirigent för Cleveland Orchestra, en av de bästa orkestrarna i USA. Han var också chef för filharmoniska orkestern i Rochester under åren 1985-1993.

Operan var hans livs första kärlek, berättade han en gång. Och det var kanske anledningen till hans framgång som operadirigent. Han efterlämnar geniala inspelningar av Mussorgskijs Boris Godunov. Han övergav emellertid teatern, eftersom han inte kunde förlika sig med regissörens ökande inflytande på operan och alla de kompromisser som dirigenten därför tvingades till.

Semkows sista verk blev den inspelning av Chopins konserter som han gjorde tillsammans med en annan framstående polsk musiker, pianisten Rafał Blechacz.

Jerzy Semkow var älskad av sina många beundrare men även av de musiker som han samarbetade med.

Det var Semkows enorma musikalitet, karisma och sinne för humor som gjorde honom till en dirigent hyllad och beundrad av så många, säger violinisten vid Warszawa filharmoniska orkester, Piotr Sękowski. Han var knuten till vår orkester sedan 1962 och skulle ha dirigerat oss i oktober. Konserten blev tyvärr inställd på grund av dirigentens sjukdom. Nu kommer vi inte spela med honom mer …

Jerzy Semkow ska begravas i Lausanne i Schweiz.

Dorota Tubielewicz Mattsson