Stora lönehöjningar – för politikerna

Nu vankas lönehöjningar för presidenten, premiärministern, samtliga ministrar och parlamentariker, rapporterar tidningen Rzeczpospolita. Även presidentens fru ska få lön.

Förslaget, som kommer från regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS), klubbas nästa gång parlamentet sammanträder.

Premiärminister Beata Szydło är den som gynnas mest av förslaget – hennes lön höjs från 16 700 złoty (knappt 39 000 svenska kronor) till 24 100 złoty (56 000 kr) per månad. En liten nätt löneökning med 69 %.

Presidentens och ministrarnas löner ökar med ca 5 000 złoty (12 000 kr) per månad, medan parlamentarikerna får nöja sig 2 700 złoty (6 300 kr) mer – en höjning med 30 %.

Anledningen är att politikernas löner varit frysta sedan 2008, skriver tidningen. Det är också ett problem att de allra flesta generaldirektörerna på statliga verk tjänar betydligt mindre är de högst uppsatta politikerna. Det gör att framstående experter ofta vägrar att arbeta för regeringen.

Det intressanta inslaget i PiS-förslaget är att lönerna ska kopplas till den ekonomiska situationen i landet. Om tillväxten minskar och ekonomin går dåligt ska de höga ämbetsmännens löner sänkas.

Förslaget förutsätter också en lön för presidenthustrun, vilket är nytt. Tidigare har de förväntats ägna sig åt välgörenhet och representation, och officiellt hette det att de inte arbetade. Detta system har dock sina negativa konsekvenser när kvinnorna också är ute på arbetsmarknaden – under sin tid som maka till presidenten måste de lämna sina jobb, de får ett avbräck i sin karriär och professionella utveckling och, inte minst, i sitt pensionssparande.

Nu blir det alltså ändring på det och den nuvarande presidenthustrun ska få lön, som kopplas till makens inkomster.

Att presidenthustrun får lön väcker inga särskilda kontroverser. Man har länge talat om det och redan president Aleksander Kwaśniewskis hustru, Jolanta Kwaśniewska lyfte fram problemet.

Men i övrigt är oppositionen mycket kritisk. Polen har inte råd med detta, säger parlamentarikern Krzysztof Brejza från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Den administrativa sektorn växer i rasande takt och redan nu har Polen högst antal biträdande ministrar i hela EU (115 stycken).

Frågan är om PiS har funderat på de ekonomiska konsekvenserna av detta och hur partiet tänker förklara premiärministerns lönehöjning med 69 %. Regeringen har länge hävdat att det inte finns utrymme för lönehöjningar för till exempel sjukvårdspersonal (som nu börjar protestera på allvar).

En annan sak är att regeringspartiet nu plötsligt ansluter sig till det som den nuvarande EU-kommissionären Elżbieta Bieńkowska från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) sa i ett av de avlyssnade samtalen för två år sedan och som gett PiS bränsle för massiv kritik.

Bbara tjuvar och idioter jobbar för 6 000 złoty (14 000 kr) i månaden, sa Bieńkowska. Det är svårt att rekrytera riktiga experter till regeringen när lönerna i den privata sektorn är så mycket högre.PiS (Lag och Rättvisa) låtsades att hon talade om det allmänna löneläget och hävdade att Medborgarplattformen var verklighetsfrämmande och föraktade ”vanliga” människor som bara kan drömma om en lön på 6 000 złoty.

Idag gör partiet det som dess företrädare talade om. Men nu gäller det de egna lönerna och därmed är det befogat. Och den som lever får se – om regeringen sänker sina löner när den ekonomiska krisen dyker upp.

Dorota Tubielewicz Mattsson