Största protestmarschen i Polen efter kommunismens fall

En kvarts miljon människor demonstrerar för demokrati och rättssäkerhet i Warszawa. Foto: Facebook.

En kvarts miljon människor demonstrerar för demokrati och rättssäkerhet i Warszawa. Foto: Facebook.

En kvarts miljon människor gick på lördagen ut på Warszawas gator för att visa vad de tycker om regeringens politik. Det var en marsch för demokrati, Europa, jämställdhet och rättvisa snarare än mot regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa).

Arrangör var KOD (Kommittén för demokratins försvar) tillsammans med oppositionspartierna PO (Medborgarplattformen), Moderna (Nowoczesna), PSL (Bondepartiet) och Förenade vänstern (ZL).

Det rådde en fräsch aura av ungdomlighet och en stämning av glädje och fest bland deltagarna, som inte bara var medelålders människor med egna minnen från kommunismens mörka tider. Till demonstrationen anslöt sig också ungdomar som anser att Polens plats är i Europa och att demokrati är något självklart. PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis försäkringar om att Polen ska förbli en del av Europa har ingen hög trovärdighet.

PiS hade förhoppningen att medborgarna snabbt skulle tröttna på att gå ut på gatorna, men så blev det inte. Det bekymmersamt låga valdeltagandet i president- och parlamentsvalen förra året tydde på väljarnas missnöje och känsla av hjälplöshet i politiska sammanhang. Men nu har folket vaknat, nu har folket mobiliserat sina inneboende krafter.

Polen har en lång tradition av folkliga protester och demonstrationer. Kaczyński och många äldre partitoppar var själva med när Solidaritetsrörelsen kom igång på 1980-talet, de vet vilken kraft som finns i vanliga människors vilja till förändring. Det är den kraften PiS oroar sig för, inte för Konstitutionsdomstolen, EU eller Venedigkommissionen. Det är just denna folkets makt som är farlig för regeringen.

Dessutom börjar oppositionen nu samarbeta. Flera oppositionspartier har nu ingått en koalition som kallas Wolność, Równość, Demokracja (Frihet, Jämlikhet, Demokrati) och som ska vara ett slags samarbetsplattform. PO (Medborgarplattformen) ställer sig än så länge avvaktande, trots fallande opinionssiffror vill PO framträda under egen skylt.

Vi ser nu en ny politisk verklighet formas i Polen. Lördagens demonstration visade att de demokratiska och europeiska värderingarna är djupt rotade i Polen och att befolkningen inte är beredd att ge upp dem. Polackerna vill ha ett demokratiskt Polen i EU, ett fritt och jämställt Polen. Nu känner de att PiS vill förändra Polen på ett sätt som de inte kan acceptera. Därför samlades en kvarts miljon människor från hela landet i Warszawa i lördags.

Men den nya politiska verkligheten har sina mörka sidor. Makthavarnas oro för den massiva folkliga oppositionen kan påskynda regeringens ”reformarbete” med allt vad det innebär – övervakning av grupper och enskilda, polisens och åklagarmyndighetens utökade befogenheter (som kan resultera i massarresteringar av oliktänkande).

Medan hundratusentals polacker demonstrerade mot PiS gjorde dess ordförande Jarosław Kaczyński ett försök att visa sig folklig. Han chattade med internetanvändarna – fast en datakunnig assistent fick sköta själva skrivandet. Vi fick veta att hans favoritmat är bigos (surkålsgryta) och att han just nu läser Olga Tokarczuks bok Księgi Jakubowe (Jakobsböckerna). Han fick också in att demonstrationen i Warszawa ”inte är något bekymmer” och att ”de protesterande helt enkelt inte kan förlika sig med valresultatet”. Internetjippot började samtidigt som protestmarschen och avsikten var att dra uppmärksamheten från händelserna på Warszawas gator, i bästa kommunist- och Putinstil.

Medan Kaczynski gjorde sig till åtlöje visade folket på lördagen vad Polen står för – flera generationer gick tillsammans ut för att försvara de demokratiska värdena. Nu väntar sig polackerna att alla demokratiska organisationer, rörelser och partier gemensamt verkar för ett demokratiskt Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson