Svåra tider väntar polska medier

När det ultrakonservativa partiet PiS (Lag och Rättvisa) nu troligen tar över regeringsmakten efter valet om en vecka blir det räfst och rättarting i polska medier. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har insett mediernas makt och nu gäller det att ta kontroll över dem, skriver Dorota Tubielewicz Mattsson.

De kallar sig niepokorni (trotsiga, orädda) och vill gärna skriva in sig i traditionen av oppositionella skribenter som hållits tillbaka, uteslutits och förföljts av makten. Det är ultrakonservativa journalister som står som en mur bakom oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), som okritiskt förmedlar dess ideologiska budskap och nu börjar känna segervittring.

Ni kan börja packa era pinaler, sa en journalist till Polskie Radios Trojka (P3) när Andrzej Duda vunnit presidentvalet i våras. Duda har sin politiska hemvist i PiS.

Partiet sticker inte under stol med att man vill ha kontroll över de statliga medierna. Med tanke på att PiS har stora chanser att vinna parlamentsvalet nästa söndag är det en verklighet som journalistkåren måste räkna med.

Det handlar alltså om ultrakonservativa medier och de journalister som står bakom dem: TV Republika, Tomasz Sakiewicz och hans Gazeta Polska (Polsk tidning) samt nättidskrifterna Niezalezna.pl (Oberoende.pl), wPolityce.pl (i Politiken), Fronda.pl (Fronten) bröderna Jacek och Michał Karnowski och deras wSieci (på Nätet) eller Paweł Lisicki och hans Do Rzeczy (Till Saken).

De har liksom PiS ambitionen att (om)skapa den polska identiteten. De som är högermediernas ansikte utåt väntas nu ta makten över de statliga medierna Polskie Radio och TVP. Det spekuleras mycket om vilka av dem som är är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis favoriter och vilka som inte är det. Oftast handlar det om ren politisk kohandel. Och att smickra in sig.

Jacek Karnowski var den som höll ett hyllningstal till Kaczyński när han blev Årets man 2014.

Jag tror att PiS-ordföranden vill att vi säkrar en bra framtid för nationen; att Polen ska bli tryggt, välmående och självständigt, sa Karnowski då. Det var också han som hävdade att beslutet att tilldela Kaczyński utmärkelsen varit enhälligt. Det var inte sant.

En annan kontroversiell journalist är Krzysztof Skowroński, som varit inblandad i en rad bedrägeriaffärer. Han står på god fot med kretsen kring säkerhetspolisen och och dess forna chef Mariusz Kamiński (som nyligen fick tre års fängelse för sina arbetsmetoder) och som för säkerhets skull kontrollräknade rösterna i presidentvalet i våras. Många vill se honom som chef för TVP.

Det är dock många fler som står och trampar förväntansfullt i farstun.

PiS planerar en ny medielag. Det generella budskapet är att medierna inte längre ska vara handelsbolag; istället vill man skapa en ”kulturinstitution med ett tydligt kall”. Men officiellt säger man att man vill undvika en tornado varje gång landet får nya makthavare. Hur man vill förverkliga dessa två motstridiga ambitioner är svårt att se.

Det enda konkreta är att PiS vill upplösa de existerande mediebolagen och bilda nya institutioner. Dessa skulle ledas av ”auktoriteter ur kultur- och medielivet”. PiS har bråttom. Vinna valet i oktober, driva igenom den nya medielagen och tillsätta nya chefer redan till våren.

Det är klart – att erövra makten över medierna är av avgörande betydelse för PiS. Man vill så snabbt som möjligt gå ut med den egna sanningen.

Journalisten Tomasz Lis har blivit PiS främsta hatobjekt. Redan nu utsätts hans program ”Tomasz Lis na żywo” (Tomasz Lis live) för påtryckningar.

Gäster med feministiska och vänsteråsikter är överrepresenterade i programmet, säger Jarosław Sellin som tippas bli kulturminister i en eventuell PiS-regering. Andra tycker att Lis’ program är fulla av ”hat mot oppositionen”. Det finns ingen plats för honom i statliga medier eftersom han är en ”propagandist som utför makthavarnas order”, menar man.

Det råder ingen tvekan om att det blir utrensningar i medierna. Och det handlar knappast om en ”avpolitisering av medierna”, som PiS-politiker gärna framhåller. Det handlar snarare om att bli av med kritiska röster, om att osynliggöra en världsbild som inte överensstämmer med PiS syn på verkligheten och om att forma polackernas identitet och åsikter enligt PiS ideologiska önskemål. Man kommer osökt att tänka på Putins Ryssland där propagandamaskineriet aldrig varit mer effektivt än nu. Putin har insett mediernas makt. Det gör Kaczyński också.

Dorota Tubielewicz Mattsson