Svarta flaggor på polska universitet

Högskoleminister Lena Kolarska-Bobińska uppvaktades i veckan om de polska universitetens konomi.

Högskoleminister Lena Kolarska-Bobińska uppvaktades i veckan om de polska universitetens konomi.

Studenter och forskare protesterade under onsdagen mot hur man finansierar forskning och högre utbildning i Polen. Omkring 250 svartklädda studenter, doktorander och forskare marscherade tysta förbi premiärministerns kansli. Därefter läste man upp brev till premiärminister Ewa Kopacz. Vid entrén till Warszawa universitet vajade hela dagen svarta flaggor, rapporterar polska medier.

Finansieringsmetoderna leder ovillkorligen till humanioras undergång, menar demonstranterna.

Studenter trängs i för stora grupper, unga och duktiga forskare tvingas emigrera och konkurrensen om de snålare tilltagna forskningsanslagen gör det ofta omöjligt att driva seriös och långvarig forskning, säger Monika Helak från Polska humanioras kriskommitté som arrangerade demonstrationen. Kommittén består av ett stort antal studenter, doktorander och professorer, stöds av sjuttio lärosäten, institutioner och forskningscentra i hela landet.

Hela 35% av de statliga anslagen är är direkt beroende av antalet antagna studenter. Men studenterna blir färre och anslagen minskar men antalet akademiska lärare är detsamma. Rektorerna försöker spara pengar och lägger ner de mindre populära ämnena som till exempel filosofi eller matematik.

Utbildningsdepartementet håller inte med om kritiken.

Vart tredje forskningsanslag går till humanistiska ämnen, säger högskoleminister Lena Kolarska-Bobińska och hänvisar till statistiken. Själva forskningsanslagen utgör bara 15 % av de totala kostnaderna för humaniora.

Nationella Programmet för utveckling av humaniora får 280 miljoner zloty (ca 650 miljoner kronor) för humanistisk forskning, hävdar ministern.

För Polska humanioras kriskommitté är det dock bara en droppe i ett hav av akuta behov. Dessutom manipulerar departementet med statistiken, menar kommittén. Och medan kommittén kräver ökad statlig finansiering av den högre utbildningen, säger Kolarska-Bobinska att anslagen till forskning har ökat med 10 % och med 6 % för högskolorna.

Inte helt oväntat lade sig den blivande presidenten Andrzej Duda i konflikten mellan regeringen och Polska humanioras kriskommitté. Han erbjöd sig att medla och uppmanade regeringen och ministern att ta studenternas och forskarnas krav på allvar.

Kolarska-Bobińskas svar lät inte vänta på sig.

Jag är mycket glad över att den blivande presidenten är så engagerad i högskolornas och forskningens framtid. Under sin hektiska valkampanj och under sin tid i Europaparlamentet har han dock tyvärr inte haft tid att se hur mycket som har förändrats i Polen på det området. Eller så har han dåliga rådgivare, sade hon surt.

Svarta flaggor vajade på sexton polska universitet hela veckan.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs också Humaniora i kris >>