Svensk pop står för den nya svenska invasionen i Polen

Paulina Sobków gillar …

I flera hundra år har Polen varit fritt från svensk terror. 1655 gick den svenska kungen Karl X Gustav in med sin armé i landet och banade väg för vad polackerna kallar för ”den svenska syndafloden”. På senare tid Sverige börjat göra intåg på nytt, men denna gång under mycket trevligare omständigheter.

Idag välkomnas en rad olika svenska artister som mött stor framgång hos sina östeuropeiska fans. Många polska ungdomar lyssnar för tillfället på idolerna Danny Saucedo och Ola Svensson, som båda toppat de polska hitlistorna under året. Danny har legat som nummer ett i fem veckor på polska Music Control med låten ”If Only You” och i början av månaden låg Ola på andra plats med ”Feelgood” på den polska radiostationen Radio Eska, som är den största radiokanalen i landet.

… popsångaren Danny Saucedo, en av de tongivande i dagens szwedzki potop – svenska syndaflod.

Paulina Sobków, en pedagogikstudent från Toruń, har varit på en av Dannys konserter i Polen under sommaren 2008 och hon berättar om sin upplevelse med ett leende på läpparna.

– Det var en underbar upplevelse, jag sticker inte under stol med att jag verkligen tycker om hans musik. Förresten så är jag inte ensam. Hela folkmassan sjöng med i låtarna tillsammans med Danny och vissa till och med dansade framför scenen! Hans låt ”Tokyo” är en stor hit här i Polen och man kan höra den på varje fest. Det finns nog inte många som inte dansat till den.

September, BWO och Arash är också svenska artister som de senaste åren flörtat med den polska publiken. I Sopot uppträdde Arash på den kända Sopot-festivalen i augusti i år bara några dagar efter att han uppträtt framför en stor publik i Łodz tillsammans med reggaeartisten Shaggy.

Emilia Mattsson

Men kanske är det ändå September som nått större popularitet bland de polska ungdomarna.

– Vi älskar September! säger Paulina. Den lilla svenska blonda tjejen är drottning på våra dansgolv; ingen fest utan hennes musik. Det är så att benen själva börjar dansa.