Szczecin – staden vid vattnet

Residensstaden Szczecin vänder sig mot vattnet.

Västpommerns residensstad Szczecin ligger där den stora floden Odra mynnar ut i Östersjön. När varvsindustrin försvann omvandlades staden till kunskapsstad med många högskolor och 61 000 studenter läser ekonomi, juridik, teknologi och språk. Arbetslösheten är 8 procent, och det är lätt att få tag i välutbildad arbetskraft. Szczecin vill vara en stad för ungdom och framtid och har ambitionen att bli ett polskt Silicon Valley. En forsknings- och teknologipark är stadens nya projekt. Det är också på flera sätt en internationell stad genom att Nato har ett av sina högkvarter här, vilket innebär att militärer från många olika länder syns i stadsbilden.

Motorvägarna byggs ut och ska korsa varandra i flera plan, nya kontorshotell uppförs och flera industriparker ligger runtomkring med goda villkor för företag.

Flygplatsen Goleniów ligger några kilometer söder om staden.

Efter varvsperioden vill staden nu vända sig mot vattnet och dess nya motto är Szczecin – Floating Garden 2050. Här finns stora grönområden och mycket vatten. Szczecin är byggd vid Odras utlopp i Östersjön och flodarmarna slingrar sig runt gröna öar.

Fyrahundra olika trädarter finns i de många parkerna, och i Jasne Blonia, stadens största park som uppkallats efter Champs Elysées i Paris, hundratusen rosenbuskar som är grunden i en kommande rosenträdgård.

Gunilla Lindberg