Szydło: Vi kan inte ta några flyktingar i nuläget

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Även om EU har åtagit sig att lösa migrantkrisen genom omplacering, så ser jag ingen möjlighet till att acceptera att det kommer migranter till Polen i nuläget. Det säger premiärminister Beata Szydło till den privata tv-stationen Superstatcja på onsdagen, en dag efter terrorattentaten i Bryssel.

Vår inställning är att vara mycket försiktiga, men det har mötts av mycket kritik i de gamla medlemsländerna, som hastigt kom överens om hur migrationsvågen skulle hanteras, konstaterar Szydło. Vi minns alla välkomnande uttalanden till invandrarna, och det är de som har lett till den situation vi har idag.

Medlemsländerna har kommit överens om att flytta invandrarna inom EU, men jag säger mycket tydligt: Jag kan inte se att Polen kan ta emot migranter i nuläget, säger premiärministern.

Förbundskansler Merkel har fört en mycket öppen politik mot invandrare, hon har rentav bjudit in dem till Europa. Jag har hela tiden sagt att det inte är polackerna som bjuder in migranterna. Vi är medvetna om problemet med människor som måste fly för sina liv för att det är krig, vi är medvetna om att vi måste hjälpa dem och vi vill hjälpa dem, vi har redan från början sagt tydligt ifrån att vi vi måste bekämpa människosmugglarna, säger Szydło. Men vi ställer inte upp för de tusentals ekonomiska flyktingar som kommer hit för att förbättra sina liv, det finns terrorister bland dem också. Det har jag sagt mycket tydligt, bland annat när jag nyligen var i Berlin, att vi inte kan ställa upp på det projekt som hon genomför tillsammans med andra EU-länder.

Polen var redan under den förra regeringen negativ till att ta sin del av de flyktingar som i höstas kom till Europa. Dåvarande premiärministern Ewa Kopacz gick efter en påtryckning från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som var hennes företrädare som partiledare och regeringschef, med på att sammanlagt ta emot 7 000 flyktingar från de läger som finns i Italien och Grekland.

Efter regeringsskiftet i november 2015 har den nuvarande regeringen upprepade gånger sagt nej till flyktingar med hänvisning till konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Polen är redo att ta emot flyende ukrainare om striderna bryter ut igen. Man har dock påpekat att om det ska komma flyktingar till Polen, så ska de vara noga utvalda. Så sent som i början av februari sade utrikesminister Witold Waszczykowski en intervju att Polen tar emot de 7 000 kvotflyktingar som den förra regeringen accepterade, men att det blir på Polens villkor. (superstatcja.tv och wB 23 mars 16)