
Inbäddad i grönskan ligger Kruszynianys moské.
Att det bor tatarer i Polen är inte allom bekant – men det är en liten minoritet med sin bas i nordöstra Polen, varifrån många har flyttat västerut, till Warszawa och andra större städer för att plugga och arbeta.
De muslimska tatarerna utgör en både exotisk och betydelsefull del av den polska historien. På 1600-talet bjöds de in till det polsk-litauiska samväldet av kungen Jan III Sobieski och kämpade för Polens sak i internationella konflikter. Många adlades som tack för sina militära förtjänster. Muslimska förband med egna imamer tjänstgjorde i polska armén och deltog i försvaret av Polen 1939.
Muslimskt centrum
Efter andra världskriget hamnade en stor del av den tatariska minoriteten i Sovjetunionen, men två tatariska byar – Kruszyniany och Bochoniki – finns kvar i Polen. Än idag kan de ses som ett muslimskt kulturcentrum i det katolska Polen.
Den lilla tatariska minoriteten har efter kommunismens fall upplevt en kulturell renässans. Tatariska tidskrifter och kulturföreningar har bildats. År 1990 invigdes en modern moské i Gdańsk, och 1994 påbörjades byggandet av ett stort kulturellt projekt med namnet Centrum för Islam i Białystok (Centrum Islamu w Białymstoku). Gamla moskéer i byarna har renoverats och fungerar idag både som religiösa och symboliska platser och som populära turistattraktioner.

Många gamla gravstenar har den dödas namn på baksidan – för ängelns skull.
I byn Kruszyniany finns en välbevarad muslimsk begravningsplats med gamla gravar från 17- och 1800-talen. På gravarna kan man se muslimska symboler och arabisk skrift som utgör ett intressant inslag i östra Polens kulturhistoria. Intressant är också att namnen på de avlidna är på gravstenarnas baksida – för att ängeln som ska hämta dem till Allah ska veta vem som ligger där.
Charles Bronson
Guiden i Kruszynianys moské är själv av tatarisk härkomst och berättar gärna om folkgruppens långa historia i Polen. Han betonar att muslimernas och katolikernas inbördes relationer historiskt har varit mycket goda i byn. Man förstår att många har ifrågasatt tatarernas patriotism, han räknar upp en rad fältslag där kämpat för Polen.
Han berättar också om globala berömdheter med tatariskt ursprung. En av dem är den amerikanske skådespelaren Charles Bronson, som är ättling till just en av tatarerna som kom till det polsk-litauiska samväldet.
En annan är den hyllade konstnären Magdalena Abakanowicz som idag bor och arbetar i Warszawa.

Tatarjurtan i Kruszyniany. Foto: Stanisław Godula.
Inte långt därifrån ligger turistattraktionen Tatarska Jurta, en restaurang där man sittande på en träbänk utan ryggstöd kan testa de klassiska tatariska rätterna på menyn.
Utanför har man rest ett tatariskt nomadtält som ger besökarna en uppfattning av hur tatarerna levde i sin traditionella miljö.
Text: Gunilla Lindberg
Bilder: Stanislaw Godula
Gunilla Lindberg
Karta: Google maps