Torun – den röda staden i Europas mitt

Sjutton mil söder om Gdansk ligger Torun – ännu en i raden av fascinerande polska städer med rikt förflutet. Här byggde Tyska Orden sin första borg i Polen 1231, och runt den växte upp en rik och vacker handelsstad. Dess främsta berömdhet är Nicolaj Copernicus – eller Mikolaj Kopernik på polska, astronomen som satte solsystemet på plats.

Det är Mikaelitid i Toruń. På dagen visas konsthantverk i den gamla borgruinen. På kvällen är det konsert.

Det är Mikaelitid i Torun. På dagen visas konsthantverk i den gamla borgruinen.
På kvällen är det konsert.

Wisla är Polens längsta flod, den rinner upp i Karpaterna, ringlar sig ner förbi Kraków, på dess strandängar byggdes en gång Warszawa. På vägen mot Gdansk och Östersjön gör floden en krök, och där byggde Tyska Orden sin första borg i Polen 1231.

Kring korsriddarborgen växte staden upp, en stad av köpmän, en stad som blev allt rikare och som ganska snart tog plats i Hansan, medeltidens EU.

Sprängde borgen

Korsriddarna tillkallades av Konrad av Masowsze i tidig medeltid. Han ville kväsa kringboende hedniska stammar när landet nu faktiskt övergått till den kristna religionen. Men Tyska Orden lade tunga skatter på befolkningen och drev in dem med hårda metoder.

Orden blev förstås impopulär på många håll. 1410 samlades en internationell här vid Grunwald och korsriddarnas makt bröts för gott. Efter segern gick Torunborna ut och sprängde deras förhatliga borg. Ruinerna finns kvar och har gjorts om till kulturområde. Här hålls konserter och utställningar, här firas Mikaelimarknad, hit kommer turisterna och förundras över byggnadsverkets forna mäktighet.

Borgen är byggd i rött tegel – bruket av tegel spreds norrut under 1100- och 1200-talen, och inte minst i Polen finns många pampiga byggnader i rött tegel. Många av dem är kyrkor.

I Marie Himmelsfärdskyrkan ligger Gustav Vasas barnbarn Anna Vasa begraven – systern till Sigismund (Zygmunt III Waza som han hette i Polen). Nitton år gammal följde hon sin bror till hovet i Kraków för att vara hans stöd och rådgivare. Som protestant fick hon efter sin död inte vila bland andra kungligheter i Wawel, kistan hamnade så småningom i Toruń.

Såväl Polen som Torun har ett geopolitiskt utsatt läge. Här har Europas arméer marscherat fram och tillbaka i jakt på nya erövringar, nya rikedomar. I mitten av 1600-talet belägrades staden av Karl X Gustaf. Ett minne från den tiden – som innebar stor förödelse – är en svensk lagerbyggnad där man förr förvarade spannmål men som numera är hotell och restaurang.

Det röda teglet har blivit något av Toruns signum och trots krig efter krig är gamla stan nästan helt intakt. Näst Kraków är detta den stad i Polen som har mest bevarad gotisk bebyggelse.

Stadsmurens portar

Det imponerande rådhuset ligger vid torget i Gamla stan. Här passerar alla, invånare som turister.

När marken sviktade sjönk det medeltida försvarstornet – och Torun fick ett eget lutande torn.

Vid en rundvandring i staden ska man inte missa den gamla stadsmuren med sina tre stora portar mot Wisła, Klosterporten, Flodfartsporten och Broporten. Muren restes på 1200-talet, stor och tung. Efterhand gav den sanka marken vid flodens strand med sig, det femton meter höga försvarstornet började luta och så fick Toruń sitt eget lutande torn.

Idag är Toruń en modern stad med en kvarts miljon invånare. Universitetet har uppkallats efter stadens store son, astronomen Nikolaj Copernicus.

Ett besök i Copernicus barndomshem är förstås ett måste. Pappa Kopernik var köpman med ansvar för handeln på Wisła. Familjen bodde på nedervåningen, handelsvarorna lagrades högre upp i huset. I staden finns inte oväntat också observatorium och planetarium.

Imponerande rådhus

Det imponerande rådhuset ligger vid torget i Gamla stan. Här passerar alla, invånare som turister.

Det imponerande rådhuset ligger vid torget i Gamla stan. Här passerar alla, invånare som turister.

Många städer i Centraleuropa har magnifika rådhus, så även Toruń. Det ligger vid torget i Gamla stan, en gotisk tegelbyggnad från 1200-talet, restaurerat efter förödelsen under 1600-talets krig. Rådhuset är nu ett av de finaste exemplen på medeltida arkitektur i Centraleuropa.

När det är dags att vila fötterna finns det gott om uteserveringar, och till lunch ska man inte missa någon av stadens pierogarnior. Polska pieroger kan utgöra förrätt, varmrätt eller efterrätt, beroende på hur de tillagas, vilken fyllning de har och vilken sås som serveras till.

En annan kulinarisk tradition är stadens pepparkakor – så typiska att de fått ett eget museum.

På kvällen är det restaurang som gäller, och det finns många att välja på, från traditionellt polskt kök till moderna krogar med internationellt kök. Gemensamt för dem är de förträffliga kockarna.

Efter rundvandringen förstår man varför Gamla stan hamnade på Unescos världsarvslista 1997, och varför den tio år senare utsågs till ett av Polens sju underverk.

Text & bild:
Gunilla Lindberg

Läs mer om Kopernikus – den lärde från Torun som satte jorden på plats >>
Läs också En stad för konst i stor och liten skala >>
Läs också Ängeln som räddade världen från undergång >>
Läs också omTyska Orden >>
Läs mer om Anna Vasa, svensk prinsessa i Polen >>