
Foto Jacek Halicki.
År 1946 instiftades en pianofestival i den lilla kurortsstaden Duszniki Zdrój i södra Polen. Man ville högtidlighålla 120-årsminnet av nationalkompositören Fryderyk Chopins konserter på kurorten. I år har den nu årliga Chopinfestivalen firat 75-årsjubileum men med extraordinära åtgärder på grund av Covid-19-pandemin.
I augusti 1826 kom den då sextonårige Fryderyk Chopin till kurorten för att komma tillrätta med sin dåliga hälsa. Mellan behandlingarna hann han också med några välgörenhetskonsert-
er.
Efter andra världskrigets slut påbörjades ett mödosamt arbete att bygga upp alla olika delar i det sargade Polen. Kultursektorn var inget undantag, och musikentusiaster lade då grunden till den årligen återkommande pianofestival i Duszniki-Zdrój i Dolny Sląsk som fortfarande pågår.
Duszniki-Zdrój har anor från 1400-talet och fick officiell status som kurort i mitten på 1700-talet, då en hälsoanläggning byggdes i den lilla staden nära tjeckiska gränsen.

Spa och smältdegel
Staden ligger i ett geologiskt intressant område som är rikt på naturligt mineralvatten och flera andra brunnsorter finns inom en radie på knappt fem mil. Alla är fortfarande öppna för gäst-
er som vill dricka mineralvatten, bo i gamla byggnader och känna historiens vingslag. Etniskt och språkligt har området varit en smältdegel genom århundraden och där talas både polska, schlesiska, tyska och tjeckiska. Det har legat omväxlande i Polen och Tyskland men är efter segermakternas uppdelning av Europa 1945 polskt territorium. Den gamla traditionen att dricka brunn i staden har genom alla år varit obruten, oavsett vilken nationsflagga som vajat i området.

I denna miljö klingar alltså sedan 1946 pianomusik en gång om året. Navet i själva festivalen är Chopinteatern i kurortsparken, en byggnad med en konsertsal med plats för ungefär 150 personer. I år hade ett ”coronatält” rests i direkt anslutning till konsertsalen.
Publik med munskydd
I själva konsertlokalen fanns det plats för en mindre grupp besökare, medan övriga delen av publiken kunde följa evenemangen på storbildsskärmar – dels ute i det angränsande tältet, dels på skärmar ute i parken.
Arrangemanget som direktsändes i polska statsradions P2 invigdes 7 augusti och inleddes med att tal hölls och blommor nedlades framför Chopinmonumentet.
En månghövdad publik hade samlats i parken – samtliga med obligatoriska munskydd, en intressant syn som visade i vilka speciella tider vi lever. Publiken fick visa upp personliga biljetter med namn och nummer, ledsagades till motsvarande numrerade plats, två meter från nästa stol.
Premiärkonserten spelades i år av ryska Yulianna Avdeeva, en internationellt etablerad konsertpianist som tidigare vunnit första pris i den Internationella Chopintävlingen i Warszawa 2010.
Invigningskonserten inleddes med Variationer i F-moll av Josef Haydn, varefter följde flera stycken av Fryderyk Chopin. Ballad i F-dur följdes av 4 Mazurkor för att innan pausen avslutas med Polonaise i A-dur. Efter en paus med förfriskningar och promenad i kurparken avslutades konserten med Fantasi i G-moll och Eroicavariationerna av Ludwig van Beethoven. Yulianna Avdeeva som framförde programmet med ackuratess mottog först publikens ovationer inne i själva konsertsalen, varefter hon likt Svenska Akademiens ständiga sekreterare öppnade en dörr ut mot publiken i tältet för att bli vederbörligen hyllad även av oss som hade platser ute vid storbildsskärmarna.
Fritt spel på cementflygel
När invigningskonserten var avslutad hade mörkret redan lagt sig över kur-
ortsparken. Men Chopinmusiken ljöd fortfarande, nu framförd av den som kände sig manad på en speciellt konstruerad utomhusflygel med elektronisk ljudkälla mitt i parken. Instrumentet, som liknar en vanlig flygel, är tillverkat i betong (!) och således motståndskraftigt mot väder och vind – en intressant skapelse!
Under den följande veckan fortsatte festivalen med olika polska och internationella artister som avlöste varandra.
Sammanfattningsvis genomfördes arrangemanget på ett imponerande vis trots pandemiproblemen och kan definitivt rekommenderas – nästa möjlighet ges om ett år igen. Ett besök på någon av brunns- och hälsoanläggningarna i jugendstil i parken med mineralbad och massage är också ett måste – det ger en känsla av hur en ”spahelg” kunde te sig för 100 år sedan.
I området finns också den gamla nedlagda guldgruvan i Złoty Stok som är ett intressant industriminnesmärke från tiden då gruvnäringen utgjorde en viktig del av ekonomin i Dolny Sląsk.
Einar Persson