Traditionell Chopinfestival i otraditionellt format

I brunnsparken finns ett monument över nationalkompositören Fryderyk Chopin, till vars minne den årliga pianofestivalen inrättats. Statyn, som avtäcktes 1976, är gjord av skulptören Jan Kucz.
Foto Jacek Halicki.

År 1946 instiftades en pianofestival i den lilla kurortsstaden Duszniki Zdrój i södra Polen. Man ville högtidlighålla 120-årsminnet av nationalkompositören Fryderyk Chopins konserter på kurorten. I år har den nu årliga Chopinfestivalen firat 75-årsjubileum men med extraordinära åtgärder på grund av Covid-19-pandemin.

I augusti 1826 kom den då sextonårige Fryderyk Chopin till kurorten för att komma tillrätta med sin dåliga hälsa. Mellan behandlingarna hann han också med några välgörenhetskonsert-
er.

Efter andra världskrigets slut påbörjades ett mödosamt arbete att bygga upp alla olika delar i det sargade Polen. Kultursektorn var inget undantag, och musikentusiaster lade då grunden till den årligen återkommande pianofestival i Duszniki-Zdrój i Dolny Sląsk som fortfarande pågår.

Duszniki-Zdrój har anor från 1400-talet och fick officiell status som kurort i mitten på 1700-talet, då en hälsoanläggning byggdes i den lilla staden nära tjeckiska gränsen.

Duszniki Zdrój ligger sydväst om Wrocław, ända nere vid gränsen till Tjeckien. Karta från Google maps.

Spa och smältdegel

Staden ligger i ett geologiskt intressant område som är rikt på naturligt mineralvatten och flera andra brunnsorter finns inom en radie på knappt fem mil. Alla är fortfarande öppna för gäst-
er som vill dricka mineralvatten, bo i gamla byggnader och känna historiens vingslag. Etniskt och språkligt har området varit en smältdegel genom århundraden och där talas både polska, schlesiska, tyska och tjeckiska. Det har legat omväxlande i Polen och Tyskland men är efter segermakternas uppdelning av Europa 1945 polskt territorium. Den gamla traditionen att dricka brunn i staden har genom alla år varit obruten, oavsett vilken nationsflagga som vajat i området.

I den anrika kurorten Duszniki Zdrój hålls varje år en pianofestival till minne av Fryderyk Chopins vistelse där. Foto: Olerys

I denna miljö klingar alltså sedan 1946 pianomusik en gång om året. Navet i själva festivalen är Chopinteatern i kurortsparken, en byggnad med en konsertsal med plats för ungefär 150 personer. I år hade ett ”coronatält” rests i direkt anslutning till konsertsalen.

Publik med munskydd

I själva konsertlokalen fanns det plats för en mindre grupp besökare, medan övriga delen av publiken kunde följa evenemangen på storbildsskärmar – dels ute i det angränsande tältet, dels på skärmar ute i parken.

Arrangemanget som direktsändes i polska statsradions P2 invigdes 7 augusti och inleddes med att tal hölls och blommor nedlades framför Chopinmonumentet.

En månghövdad publik hade samlats i parken – samtliga med obligatoriska munskydd, en intressant syn som visade i vilka speciella tider vi lever. Publiken fick visa upp personliga biljetter med namn och nummer, ledsagades till motsvarande numrerade plats, två meter från nästa stol.

Premiärkonserten spelades i år av ryska Yulianna Avdeeva, en internationellt etablerad konsertpianist som tidigare vunnit första pris i den Internationella Chopintävlingen i Warszawa 2010.

Invigningskonserten inleddes med Variationer i F-moll av Josef Haydn, varefter följde flera stycken av Fryderyk Chopin. Ballad i F-dur följdes av 4 Mazurkor för att innan pausen avslutas med Polonaise i A-dur. Efter en paus med förfriskningar och promenad i kurparken avslutades konserten med Fantasi i G-moll och Eroicavariationerna av Ludwig van Beethoven. Yulianna Avdeeva som framförde programmet med ackuratess mottog först publikens ovationer inne i själva konsertsalen, varefter hon likt Svenska Akademiens ständiga sekreterare öppnade en dörr ut mot publiken i tältet för att bli vederbörligen hyllad även av oss som hade platser ute vid storbildsskärmarna.

Fritt spel på cementflygel

När invigningskonserten var avslutad hade mörkret redan lagt sig över kur-
ortsparken. Men Chopinmusiken ljöd fortfarande, nu framförd av den som kände sig manad på en speciellt konstruerad utomhusflygel med elektronisk ljudkälla mitt i parken. Instrumentet, som liknar en vanlig flygel, är tillverkat i betong (!) och således motståndskraftigt mot väder och vind – en intressant skapelse!

Under den följande veckan fortsatte festivalen med olika polska och internationella artister som avlöste varandra.

Sammanfattningsvis genomfördes arrangemanget på ett imponerande vis trots pandemiproblemen och kan definitivt rekommenderas – nästa möjlighet ges om ett år igen. Ett besök på någon av brunns- och hälsoanläggningarna i jugendstil i parken med mineralbad och massage är också ett måste – det ger en känsla av hur en ”spahelg” kunde te sig för 100 år sedan.

I området finns också den gamla nedlagda guldgruvan i Złoty Stok som är ett intressant industriminnesmärke från tiden då gruvnäringen utgjorde en viktig del av ekonomin i Dolny Sląsk.

Einar Persson