Tre års fängelse för förre CBA-chefen

Förre CBA_chefen Mariusz Kaminski kan inte åtalas eftersom han har plats i sejmen.

Förre CBA-chefen Mariusz Kaminski fick tre års fängelse.
Bild: JRKruk, wikipedia.

Mariusz Kaminski, chef för CBA (Antikorruptionsbyrån) under den tid då högerpartiet PiS (Lag och Rättvisa) satt i regeringsställning, har dömts till tre års fängelse för att ha överskridit sina befogenheter och för brottsprovokation. År 2010 åtalades han tillsammans med tre medarbetare för att under år 2007 ha överskridit sina befogenheter, förfalskat dokument och tvingat fram osanna bekännelser.

För att kunna provocera fram korruption skapade man ett fiktivt fall, utan att ha trovärdiga bevis för att ett brott begåtts, konstaterade åklagaren.

Förutom fängelse förbjuds Kaminski att inneha offentliga poster under tio år. Medarbetarnas straff blir något kortare – men domen var strängare än vad åklagaren begärt.

Kaminski har åtalats för ett liknande brott en gång tidigare – då gällde anklagelser om att förra presidentparet Kwasniewski berikat sig på ett otillbörligt sätt. Den gången lyckades Kaminski undgå att bli dömd med hjälp av sin parlamentariska immunitet.

Dagens dom är orättvis och obegriplig, den strider mot den elementära rättskänslan, säger Kaminski, som tänker överklaga domen.

Vi ser domen som politisk, säger PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. Den är en signal om att i Polen är det inte korruptionen som är brottet utan kampen mot korruptionen.

Frågan är nu om denna dom kommer att dra igång diskussioner om den dåvarande statsåklagaren Zbigniew Ziobros ansvar. Ziobro – även han en av topparna i PiS – godkände CBAs illegala aktioner och accepterade därmed att byrån agerade för PiS-regeringens bästa snarare än för medborgarnas bästa. CBA följde dåvarande premiärministern Jaroslaw Kaczynskis credo – att man måste motverka ”juridiska omöjligheter”, dvs. motverka situationer då det juridiska systemet hindrar makthavarna från att göra det makthavarna anser vara riktigt.

Dagens dom visar att även makthavarna lyder under lagen.

Dorota Tubielewicz Mattsson