Treliński debuterar på Metropolitan

Operaregissören Mariusz Treliński. Foto: Michał Kobyliński, wikipedia.

Operaregissören Mariusz Treliński.
Foto: Michał Kobyliński, wikipedia.

Den polske operaregissören Mariusz Treliński sätter upp Jolanta/Riddar Blåskäggs borg på Metropolitan i New York. Det är första gången någonsin som en polsk operaregissör presenterar en egen uppsättning på Amerikas mest kända operascen. Premiären ses som en av de främsta händelserna under denna operasäsong i USA. I februari sänds uppsättningen över hela världen.

Operan, som är en sammanslagning av två enaktare: Jolanta av Pjotr Tjajkovskij och Riddar Blåskäggs borg av Bela Bartók, är ett samarbete mellan Teatr Wielki (operan i Warszawa) och The Met i New York. Premiären var i Warszawa i december 2013.

Det som förenar Tjajkovskijs senromantiska opera Jolanta med Bartóks mörka mästerverk är huvudpersonerna: hänsynslösa, maktgalna män och omyndigförklarade kvinnor.

Tjajkovskijs Jolanta handlar om en blind prinsessa som är fullständigt kuvad av sin far. Hon räddas tack vare kärleken och återfår synen.

I Bartoks opera finns det inget lyckligt slut. Judith är Blåskäggs fjärde hustru. Hon älskar honom samtidigt som hon misstror honom. Hon vill gärna tro att om hon lär känna honom kommer det att rädda deras kärlek. De besöker alla rummen i slottet. I sista rummet finner hon tre döda kvinnor – de fruar han tidigare mördat. Den mörka hemligheten kan enbart leda till att hon kommer att dela de andra fruarnas öde.

Den dramaturgiska bearbetningen har gjorts av Piotr Gruszczyński, för scenografin står Boris Kudliczka och för koreografin Tomasz Wygoda.

Treliński tar med publiken på en psykoanalytisk, freudiansk resa. Försjunkna i mörkret upplever vi det skräckfyllda i situationen. Här finns det ingen plats för onödiga rekvisita. Det är mörker, åtrå, rädsla men även vanlig nyfikenhet, viljan att förstå gåtan och slutligen död och ensamhet, skrev Gazeta Wyborczas recensent Jacek Hawryluk efter Warszawapremiären. För regissören handlar de båda operaenaktarna om kvinnors sexuella initiering. Den ena slutar med katastrof, den andra lyckligt, menar Treliński.

Förväntningar inför premiären i New York är stora. New York Times har ägnat en stor och förväntansfull artikel åt denna operahändelse. I uppsättningen, som är hållen i film noir-stil med tydliga anspelningar på Hitchcock, sjunger två underbara sopraner, Anna Netrebko som Jolanta och Nadja Michael som Judith.

Det blir en historisk dag och en stor händelse för den polska operan.

Dorota Tubielewicz Mattsson