Trumps korta visit i Warszawa

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

USA:s president gjorde en snabb visit i Polen på sin väg till G-20 mötet i Hamburg. Många politiska bedömare anser att besöket saknar politisk tyngd, men Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), sade för ett par dagar sedan att många länder avundas Polen detta besök, i synnerhet Storbritannien.

Enligt BBC kan amerikanska presidenter alltid räkna med ett varmt mottagande i Polen. Med tanke på att de flesta europeiska länder förhåller sig minst sagt skeptiskt till Trumps politik är det en viktig signal till de amerikanska väljarna – se bara hur entusiastiska de är i Europa. I Hamburg väntar massiva protester och vid ett eventuellt besök i London måste han också räkna antiamerikanska demonstrationer.

Såväl Trump som de polska makthavarna är populister som bekämpar så kallade liberala eliter. De nationella intressena lyfts av båda fram som viktigast och det råder en rörande samstämmighet vad gäller klimatfrågor och flyktingpolitiken. Ingen förväntade sig heller att Trump under sitt besök i Polen skulle ta upp frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Hans enda klavertramp var att han nämnde Lech Wałęsa i positiva ordalag.

Vi är mycket glada att också den så berömde Solidaritetsledaren Lech Wałęsa är med oss idag, sade Trump – ett uttalande som kanske visar på att hans talskrivare inte är riktigt à jour med PiS inställning till Wałęsa.

Hur som helst – regeringen kan hävda att Polen ingalunda är internationellt isolerat och Trump får starkt stöd i ett stort europeiskt land som styrs av likasinnade.

Till regeringens förtjusning slog Trump i Polen fast att Natos artikel 5 gäller – det är den som handlar om det solidariska försvaret. Han prisade också Polen, ett av de få medlemsländerna som avsätter stipulerade 2 % av bnp till försvaret. De färska köpen av amerikanska arméhelikoptrar och Patriot-missiler bidrar säkert till att den amerikanske presidenten är så nöjd med Polen i det fallet.

En annan anledning till Trumps besök är hans outtalade stöd för Trehavsprojektet som ska lansera Polen som hela regionens ledare. Projektet ses med skepsis av EU som enligt PiS-regeringen domineras av Tyskland och Frankrike.

Till syvende och sist handlar det om den polska energipolitiken. Polen försöker bli oberoende från den ryska gasen och så sent som förra månaden anlände den första transporten med amerikansk gas till Polen. Vita huset vill onekligen sälja sin gas till utlandet och Polen är en potentiell storköpare.

Donald Trumps tal i Warszawa bekräftar många av regeringens förhoppningar. Han talade om ”Polens stolta historia” och Polen som idag ”blomstrar och triumferar”. Hans ord om terrorhotet gav anledning att stärka PiS i sin övertygelse att flyktingar är av allsköns ondo och i sin antieuropeiska inställning.

Det blev samtidigt inga besked om det visumtvång som fortfarande gäller polackerna. Visafrågan är ett av de vallöften som Trump under sin valkampanj gav till polacker i USA.

Till PiS förtjusning älskar Trump Polen. Men det är Trump som bestämmer hur mycket han och hans land älskar Polen. Och hans känsloliv tycka inte vara så stabilt.

Dorota Tubielewicz Mattsson